SNS iniciuje mimoriadny výbor parlamentu pre kultúru a médiá, dôvodom je rozdeľovanie dotácií

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 12:45 • 2 min
SNS iniciuje mimoriadny výbor parlamentu pre kultúru a médiá, dôvodom je rozdeľovanie dotácií

BRATISLAVA - Poslanci Výboru NR SR pre kultúru a média Karol Farkašovský a Dušan Tittel (obaja SNS) budú iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentného výboru. Dôvodom sú medializované informácie o prideľovaní dotácie pre rómske kultúrne aktivity v rámci Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM).

slovakia

left justify in out

Poslanci navrhujú na tomto zasadnutí vypočuť riaditeľa fondu Norberta Molnára a žiadať objasnenie spôsobu schvaľovania dotácií. "Strana SNS vyjadruje vážne znepokojenie nad podozrením z netransparentného prerozdeľovania prostriedkov," uviedli poslanci.

 

 

img

Karol Farkašovský. Foto: TASR

 

 

Portál aktuality.sk v pondelok upozornil na to, že výraznú časť dotácií pre kultúrne aktivity rómskej národnostnej menšiny dostali v rámci výziev FPKNM organizácie zastupované členmi jednej z odborných hodnotiacich komisií. Portál taktiež informuje, že viacerí prijímatelia nemajú na adresách uvedených v žiadostiach zreteľne označené svoje sídla, rovnako poukazuje na to, že sú otázne ich aktuálna činnosť a adresnosť aktivít, na ktoré získali dotácie.

 

FPKNM je od júla 2017 nový verejnoprávny fond, ktorý nahradil dovtedajší dotačný systém pod gesciou Úradu vlády SR. Na podporu kultúrnych aktivít národnostných menšín má k dispozícii osem miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

 

O schvaľovaní projektov a žiadostí uchádzajúcich sa o dotáciu rozhoduje odborná rada, zriadená pre každú národnostnú menšinu a prioritnú oblasť podpory. Rada má päť členov, troch z nich si volia organizácie zastupujúce národnostné menšiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona