SNS: Garantovať status quo menšinám nie je proslovenské

NETKY.SK • 5 Marec 2013, 14:13 • 2 min
SNS: Garantovať status quo menšinám nie je proslovenské

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) považuje deklarovanie status quo v menšinovej oblasti za "protislovenskú chybu" vládnutia strany Smer-SD. SNS týmto reaguje na vyhlásenia premiéra Roberta Fica v denníku Új Szó vychádzajúcom v maďarčine. Pre TASR to dnes uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

"Neurobili sme nič proti tomu, aby sa zmenil súčasný stav, práve naopak. Neviem, či si uvedomujete, že po sčítaní ľudu sme mohli niekoľko obcí vymazať zo zoznamu zabezpečujúceho používanie jazyka národnostných menšín," uviedol pre Új Szó 4. marca premiér Robert Fico so slovami, že sa usiluje o tolerantnú politiku.

Pripomenul, že vo štvrtok (28. 2.), keď pri príležitosti dňa žien navštívil Dunajskú Stredu, pred budovou už stáli extrémisti. "Ako keby niekomu prekážalo, že mám dobrý vzťah s Viktorom Orbánom. Uzatvorili sme džentlmenskú dohodu, ktorú sa nám podarilo zatiaľ aj dodržať," konštatoval. Dodal, že sa teší na blížiacu sa oficiálnu návštevu Maďarska. Vyzdvihol, že stojí na čele takej vlády, ktorá urobí všetko pre to, aby sa menšiny cítili dobre. "Čo sa týka mojich výrokov na oslavách Matice slovenskej, myslel som na jeden konkrétny prípad, na ktorý som reagoval," vysvetlil premiér svoje vyhlásenie, v ktorom kritizoval v požiadavky menšín ako v niektorých prípadoch neprimerané.

Podľa SNS najväčšou chybou Slovákov i predstaviteľov národnostných menšín je, že preceňujú vyhlásenie premiéra Róberta Fica na adresu menšín, ktoré odznelo na pôde Matice slovenskej 26. februára. "Slovákom na juhu takýto rozpor slov, ktoré premiér už aj tak koriguje a následných činov v ničom nepomôže. Na druhej strane menšiny zbytočne naštartuje na ďalší tlak na ústupky slovenskej vlády," vyhlásil Rafaj.

Národniari vyzývajú premiéra Roberta Fica, aby vláda zákon o používaní jazykov menšín a zákon o štátnom jazyku vrátila na pôvodný stav pred "deformujúcimi novelizáciami za vlády Ivety Radičovej". Premiér má podľa neho k dispozícii dostatok poslancov na "nápravu legislatívnych noriem" a môže tak svoje vlastenectvo dokázať činmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies