SNS: Embargo EÚ voči Rusku môže byť pre niektorých potravinárov likvidačné

NETKY.SK • 28 August 2014, 12:58 • 2 min
SNS: Embargo EÚ voči Rusku môže byť pre niektorých potravinárov likvidačné

BRATISLAVA - Pre slovenských potravinárov, ktorí sa pokúsili dostať späť na ruské trhy, môže byť embargo Európskej únie (EÚ) voči Rusku a protiembargo Ruskej federácie na dovoz potravín z členských krajín únie likvidačné. Myslí si to člen odborného kabinetu SNS a exminister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan.

slovakia

left justify in out

"Je fakt, že ak by Ruská federácia uvalila embargo na dovoz našich potravín pred 25 rokmi, malo by to na slovenský potravinársky priemysel fatálnejšie dopady," konštatoval Chovan. "Vtedy sme vyvážali na východ obrovské množstvo potravín. Dnes na ruskom trhu nahradili našich spracovateľov nadnárodné spoločnosti. To však nijako neznižuje vážnosť súčasnej situácie našich potravinárov," upozornil. Podľa Chovana sa znehodnotili investície do baliacich technológií na ruský trh, rovnako aj veľké náklady na prelomenie bariér v špecifickom ruskom trhovom prostredí.
      

Ministerstvo pôdohospodárstva podľa neho predložilo 19 opatrení na ochranu slovenského agrárneho trhu. "Bohužiaľ, ani jedno z týchto opatrení nemá charakter a obsah konkrétnej pomoci. Zato ale rezort monitoruje, kvantifikuje a mapuje. Pripomína to situáciu pri riešení povodní na Slovensku. V čase záplav výjazdy funkcionárov a zasadnutia štábov, po opadnutí vody riek rýchla strata záujmu a zabudnuté sľuby," tvrdí Chovan.
      

SNS podľa neho registruje prísľub ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, že rezort bude riešiť žiadosti spoločností, ktoré budú postihnuté dôsledkami embarga. "Vyzývame preto rezort, aby oznámil, ako sumou je okamžite schopný pomôcť postihnutým spoločnostiam a túto sumu im poskytol v najbližších dňoch," dodal Chovan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona