SNS: Daňové licencie zničia malé firmy

NETKY.SK • 12 November 2013, 16:37 • 2 min
SNS: Daňové licencie zničia malé firmy

BRATISLAVA - Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) ide v súvislosti s daňovými licenciami o ďalšie nákladové zaťaženie podnikateľov. V samej podstate ide totiž o tzv. daň za možnosť podnikať na Slovensku. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"V prípade malých firiem pôjde o neúmerné zvýšenie daňového zaťaženia. Aktuálne malé spoločnosti bojujú s nedostatkom zdrojov potrebných na rozvoj podnikania. Toto opatrenie im nijako nenapomáha v ďalšom rozvoji," tvrdí Danko. Dodáva, že ide nielen o ďalšie finančné, ale aj administratívne zaťaženie podnikateľských subjektov. "Konkrétne v prípade stredných a veľkých firiem ide o nesystémový krok. Iba stabilné a transparentné podnikateľské prostredie môže zabezpečiť dostatok zdrojov pre štátny rozpočet," tvrdí.

Podľa predsedu SNS v prípade začínajúcich spoločností znamenajú licencie zvýšenie počiatočných nákladov na podnikanie. "Oslobodenie od dane počas prvého roku podnikania nič nerieši. Záporné hospodárenie počas prvých niekoľkých rokov podnikania je úplne bežné. Aj pri zápornom hospodárení bude podnikateľský subjekt povinný novú daň uhradiť. Možnosť odpočítania zaplatenej licencie z daní bude nereálna," konštatuje Danko. "Zaťaženie týchto začínajúcich podnikateľov novou daňou je teda z pohľadu podpory zamestnanosti absurdné," zdôrazňuje. 

Pre SNS je podľa neho neprijateľná stratégia, že zahraničné firmy majú od slovenskej strany rôzne stimuly, ale malí a strední podnikatelia, ak sa "už konečne ako-tak spamätajú, dostanú namiesto podpory ďalšiu pomyselnú facku". Pritom podpora domácich podnikateľov by podľa Danka mala byť prioritou pre každú vládu. 

SNS v tejto súvislosti opäť apeluje na znovuzavedenie rovnej dane, zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. "Diery v rozpočte nepomôžu zakryť nesystémové kroky, v dlhodobom horizonte je zárukou vyšších príjmov stabilnosť a jednoduchosť legislatívneho prostredia," uzatvára Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies