SNS: Cyrilometodská tradícia je hybnou silou našich dejín

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 10:43 • 2 min
SNS: Cyrilometodská tradícia je hybnou silou našich dejín

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) sa hrdo a dôstojne hlási k realizácii trvalého odkazu sv. Cyrila a sv. Metoda a s úctou prijíma nadčasové posolstvo vierozvestov pre život Slovákov, nielen v oblasti kultúry, duchova, ale politiky. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

Podľa SNS je cyrilometodská tradícia hybnou silou našich národných dejín, ale nemala by ostať len históriou. Podľa národniarov môže zohrať významnú úlohu pri hodnotovej reforme Slovenska aj Európskej únie (EÚ). "Cyril a Metod nám dali nové vízie o autochtónnosti a samobytnosti nielen v oblasti gramotnosti, vlastného jazyka a abecedy, ale aj princíp suverenity národa a štátneho jazyka. Sú príkladom, že nie kvantita, ale kvalita, nie moc, ale pochopenie a láska sú v živote národa rozhodujúce," tvrdí Rafaj.

Na okrúhle výročie vierozvestov sv. Cyrila a sv. Metoda podľa neho Slovensko nie je dostatočne pripravené ani organizačne, ani hodnotovo. "Keby Cyril a Metod k nám prišli dnes, nechápali by, čo sa na Slovensku deje. Videli by hodnotový materializmus, kultúrny brak, fatalistické spoliehanie sa na pomoc cudzích, klesajúcu úroveň a postavenie slovenčiny v médiách, školách aj vo verejnom živote a na verejných priestranstvách, cez deň zatvorené kostoly, hašterenie politikov," uvažuje Rafaj. "Písomná kultúra, ani pôvodná tvorba, ani začínajúci spisovatelia nemajú dostatočnú štátnu podporu. Primeranú ochranu a podporu nedostala ani slovenská hudba v médiách vysielajúcich na Slovensku," pokračuje. "Boli by zhrození z neúcty, ktorú k cyrilometodskej tradícii a veľkomoravskej histórii požívajú niektorí verejní činitelia, dokonca v hlavnom meste štátu a pravdepodobne by ostro polemizovali aj s niektorými historikmi spochybňujúcimi význam Veľkej Moravy a ich misie," dodáva prvý podpredseda SNS.

Upozorňuje, že cyrilometodské dedičstvo nie je len o slávnej minulosti, ale najmä o sprítomňovaní tohto odkazu v súčasnosti. "Vláda síce stavia hraničné prechody medzi Slovenskom a Maďarskom, ale slovenská politika nedokázala dostatočne využiť potenciál cyrilometodského mosta medzi Východom a Západom, ani ich význam pre ideu spoločnej, ale duchovné korene a rozličnosti Európanov rešpektujúcej Európy," vyhlásil. EÚ podľa Rafaja nerešpektuje kresťanskú tradíciu Európanov a stále viac sa otvára cudzím duchovným a kultúrne nekompatibilným zdrojom. "Slováci by sa preto v čase hodnotovej krízy Európy mali viac oprieť o vlastnú cyrilometodskú duchovnú tradíciu a prispieť k zásadnej hodnotovej spoločenskej reforme," uzatvára Rafaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies