SNS citlivo vníma vrátenie novely o slobode viery, zvlášť po útokoch v Berlíne

NETKY.SK • 20 December 2016, 17:49 • 2 min
SNS citlivo vníma vrátenie novely o slobode viery, zvlášť po útokoch v Berlíne

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) veľmi citlivo vníma vrátenie novely zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností prezidentom SR Andrejom Kiskom. Národniari pripomínajú, že k tomu prišlo v čase ďalších teroristických útokov v Berlíne a zastrelenia ruského veľvyslanca.

slovakia

left justify in out

"SNS nechápe darček od prezidenta Kisku pre jeho osobného priateľa Erdogana," uvádza sa v stanovisku SNS.

Novela má sprísniť registráciu cirkví a náboženských spoločností a eliminovať tak špekulatívne registrácie. Prezident Kiska v nej vidí neprimeraný zásah do základných práv a slobôd garantovaných v Ústave SR. Poslancom navrhuje neprijať zákon ako celok. SNS pripomína, že v parlamente prešla novela ústavnou väčšinou. Hlasovalo za ňu 101 poslancov bez ohľadu na ich stranícke tričko.

 

"Prezident Andrej Kiska sa netají, že jeho osobným priateľom je prezident Turecka Erdogan a Turecko. Mojím osobným priateľom je prezident Arménska a zástupcovia Južného Cypru. Mojimi priateľmi sú ľudia, ktorí žijú v Európe, sú kresťania a uvedomujú si riziko islamu, migrácie a extrémistov, ktorí sa skrývajú za náboženské hodnoty," povedal na adresu vráteného zákona predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko.

 

SNS trvá na tom, že nepopiera práva náboženského vyznania. "Ale dnes aj nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí napríklad o zákone, ktorý zakazuje nosenie burky," doplnila SNS a zároveň avizovala, že na jar bude iniciovať diskusiu o podobnom zákone aj u nás, po vzore Nemecka či Švajčiarska.

 

Dankova strana tiež nepopiera, že novelou chcela okrem eliminácie špekulatívnych registrácií cirkví otvoriť aj otázku odluky cirkvi od štátu. "A že sme ním chceli poukázať aj na problém islamizácie Európy," uviedli národniari.

 

"V každom prípade sme za dialóg najvyšších cirkevných hodnostárov, sme za spoločný boj proti extrémistom, radikálom a fanatikom. Zároveň sme proti kolektívnej vine, ale sme aj proti tomu, aby sme donekonečna ustupovali v ľudských právach Európskej únii, na úkor našich hodnôt a nášho obyvateľstva," zdôraznil Danko.

 

Otázkam týkajúcim sa radikálneho islamu sa podľa neho nevyhne ani Slovensko. SNS v tom utvrdzujú posledné udalosti v Nemecku. Národniari prosia prezidenta Andreja Kisku, "aby v oveľa väčšom kontexte vnímal problémy Európskej únie, ešte skôr, ako urobí takéto rozhodnutia".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona