SNS chcú zjednodušiť registráciu áut dovezených z krajín mimo EÚ

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 11:42 • 2 min
SNS chcú zjednodušiť registráciu áut dovezených z krajín mimo EÚ

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) chce presadiť menej náročný proces registrácie áut dovezených z krajín mimo Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Administratíva na území Slovenska je podľa SNS pomerne zložitá, pritom len napríklad u našich susedov je o viac ako tretinu úradných úkonov menej. Uvádza sa to v tlačovej správe, o ktorej agentúru SITA informovala riaditeľka tlačového oddelenia SNS Júlia Kollárová. SNS chce legislatívne pravidlá, ktoré zjednodušia registráciu áut pripraviť na základe diskusií s odborníkmi. „V súčasnej dobe auto, ktoré je z takýchto krajín dovezené ,musí absolvovať technické skúšky, ktorých je zhruba až 30, pričom asi 10 nie je technicky možné v SR vykonať. V Českej republike je takýchto skúšok zhruba 10, preto je možné auto ľahšie prihlásiť,“ cituje tlačová správa štátneho tajomníka rezortu dopravy, nominanta SNS Petra Ďurčeka. 

Zmena by sa podľa SNS mala týkať aj emisných limitov, ktoré sú v nečlenských štátoch únie rozdielne. „Na Slovenku je predpísaná norma na autá dovezené mimo EU takzvaná ‚EURO 5‘ v Českej republike ‚EURO 2‘ avšak to nemôže byť auto staršie ako 8 rokov,“ píše ďalej SNS v tlačovej správe. Podľa národniarov sa môžeme inšpirovať pravidlami v Českej republike, ktoré napríklad hovoria, že technická spôsobilosť a podmienky na prevádzku konkrétneho auta sa posudzujú podľa právnych predpisov platných v čase výroby vozidla. "To znamená, že sa neposudzuje podľa dnešných technických nárokov motorového vozidla, ale podľa toho, aké boli nároky na výrobu motorového vozidla v danom čase“, dodáva sa v tlačovej správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies