SNS chce zabrániť zneužívaniu prechodného pobytu cudzincami

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 11:10 • 2 min
SNS chce zabrániť zneužívaniu prechodného pobytu cudzincami

BRATISLAVA – Poslanci NR SR za SNS chcú zabrániť zneužívaniu prechodného pobytu cudzincami. Do parlamentu preto predložili novelu zákona o pobyte cudzincov. Poslanci v návrhu, o ktorom bude zákonodarný zbor rokovať v máji, navrhujú zavedenie podmienky veku na udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl, ktorí sú občanmi tretích krajín.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu žiadateľ musí byť žiakom dennej formy štúdia strednej školy a ku dňu podania žiadosti o udelenie prechodného pobytu musí byť mladší ako 18 rokov. Ak ide o žiaka nadstavbového štúdia, kvalifikačného štúdia, alebo špecializačného štúdia, alebo vyššieho odborného štúdia, ku dňu podania žiadosti o udelenie prechodného pobytu musí byť mladší ako 20 rokov.

Poslanci SNS zároveň navrhujú vypustiť zo zákona možnosť získať prechodný pobyt na štúdium na jazykovej škole v Slovenskej republike. Chcú tým zabrániť zneužívaniu povolenia prechodného pobytu dospelými osobami aj na iné účely, ktoré súvisia napríklad s nelegálnou prácou alebo s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko. „V praxi sú zaznamenané mnohé prípady zneužívania tohto účelu udelenia prechodného pobytu na území Slovenskej republiky,“ argumentujú predkladatelia v návrhu. Uvedená zmena však nezakazuje cudzincom s oprávneným pobytom študovať na jazykovej škole v Slovenskej republike, len samotné štúdium na jazykovej škole nebude dôvodom na udelenie prechodného pobytu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies