SNS chce sprísniť udeľovanie prechodného pobytu študentom z tretích krajín

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 15:56 • 2 min
SNS chce sprísniť udeľovanie prechodného pobytu študentom z tretích krajín

BRATISLAVA - Podmienky pre udeľovanie prechodného pobytu na účel štúdia u stredoškolákov z tretích krajín by sa mali sprísniť. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR z SNS Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová, Jaroslav Paška, Tibor Bernaťák v novele zákona o pobyte cudzincov.

slovakia

left justify in out

Národniari chcú podmieňovať udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl, ktorí sú občanmi tretích krajín, ich vekom. Pokiaľ by išlo o žiaka dennej formy stredoškolského štúdia, prechodný pobyt by mohol dostať v prípade, že má menej ako 18 rokov. Žiak nadstavbového, kvalifikačného, špecializovaného alebo vyššieho odborného štúdia by mohol získať prechodný pobyt, pokiaľ má do 20 rokov.

 

Poslanci tiež navrhujú, aby na získanie prechodného pobytu už nestačilo samotné štúdium na jazykovej škole na Slovensku. "Uvedená zmena nezakazuje cudzincom s oprávneným pobytom študovať na jazykovej škole v SR, len samotné štúdium na jazykovej škole nebude dôvodom na udelenie prechodného pobytu," zdôrazňuje SNS.

 

Zmeny by mali podľa Smolíkovej zabrániť zneužívaniu povolenia prechodného pobytu dospelými osobami aj na iné účely, ktoré súvisia napr. s nelegálnou prácou alebo s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko.

 

"V praxi sú zaznamenané mnohé prípady zneužívania tohto účelu udelenia prechodného pobytu na území SR. Predložený návrh zákona takéto zneužívanie odstraňuje," dodávajú poslanci SNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona