SNS: Bločková lotéria je komická, vyzýva vládu na jej zastavenie

NETKY.SK • 13 August 2013, 12:46 • 2 min
SNS: Bločková lotéria je komická, vyzýva vládu na jej zastavenie

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana SNS vyzýva vládu, aby zastavila prípravy na zavedenie takzvanej bločkovej lotérie. Označila ju za nezmyselný plán, ktorý navyše pôsobí komicky.

slovakia

left justify in out

"Žiadať občanov, aby si v obchodoch či reštauráciách pýtali účtenky, posielali ich na zlosovanie a následne čakali, či získajú finančnú výhru, je absolútne nesystémovým, ale populistickým opatrením," uviedol vo svojom dnešnom vyhlásení predseda strany Andrej Danko. Takýto krok podľa neho neprinesie efekt a neprivedie do štátnej pokladnice viac financií.

"Vláda by sa mala radšej zamerať na systémové opatrenia proti daňovým únikom," doplnil Danko. To je podľa neho napríklad dôsledná kontrola firiem so sídlom v daňových rajoch, zlepšenie systému daňových kontrol či posilnenie protikorupčných opatrení a ich dôsledné dodržiavanie a zjednotenie výberu daní a odvodov.

Nechať kontrolu na ľuďoch spôsobom posielania bločkov, je podľa strany zbavovanie sa zodpovednosti štátu za kontrolu. "Navyše nemožno hovoriť o žiadnom systéme, pretože posielanie účteniek do lotérie bude náhodné, impulzívne a nepravidelné," opísal Danko.

SNS sa tiež obáva, že náklady na takúto "komickú lotériu" budú vyššie, než reálny efekt pre štátnu pokladnicu. "Profitovať z tohto opatrenia budú len firmy, ktoré dostanú zákazku na IT podporu, či prípravu softvéru, internetového portálu alebo sms služieb," vymenoval predseda strany.

Bločková lotéria by sa mala na Slovensku spustiť na jeseň tohto roku. Ministerstvo financií chce takýmto krokom motivovať ľudí, aby si pri nákupoch pýtali od predajcov doklady o zaplatení. Tým by prirodzene tlačili na obchodníkov, aby vydávali pokladničné bloky a nemohli by ukracovať štát na dani z pridanej hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona