SNS: Až 15 % HDP tvorí šedá ekonomika

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 10:38 • 2 min
SNS: Až 15 % HDP tvorí šedá ekonomika

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) žiada vládu o systémové prijatie opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia.

slovakia

left justify in out

"Podnikateľská aktivita na Slovensku z roka na rok klesá, ale daňové a odvodové úniky dosahujú výšku cca 11 miliárd eur ročne. Za päť rokov sa podarilo znížiť objem sivej ekonomiky len o jedno percento HDP," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

 

"Drvivá väčšina ľudí chce mať vo vzťahu k zákonom všetko v poriadku. Analytici však tvrdia, že ak 15 % z HDP je šedá ekonomika, z toho dve tretiny je práca načierno, je to najmä tým, že sa živnostníci a firmy snažia týmto spôsobom obísť vysoké odvody," tvrdí.

 

Živnostníkom a drobným podnikateľom podľa neho komplikuje život aj permanentne narastajúca administratívna záťaž. "Ak sa musia viac venovať papierovaniu, majú menej času na vytváranie zisku. Takisto im aktivity sťažuje neustále sa meniaca legislatíva, zákony šité horúcou ihlou," dodáva Danko.

 

SNS podľa neho chce upozorniť, že živnostníci, ktorí už nie sú schopní znášať zvyšujúce sa daňové a odvodové zaťaženie, môžu skončiť na úrade práce. "Tým však štát prichádza o množstvo financií do štátnej kasy. Zlepšeniu podnikateľského prostredia, a v neposlednom rade aj vyšším príjmom pre štátny rozpočet z takejto činnosti, by pomohlo zjednodušenie legislatívy, zníženie daňového a odvodového zaťaženia a zavedenie paušálnej dane," uvádza predseda SNS.

 

Zníženie odvodov by podľa neho mohlo viesť k zvýšeniu miezd. "Štát pritom nemusí prísť ani o jedno euro, lebo odvody z vyšších platov sú, logicky, vyššie. Navyše by štát nemusel ani platiť zdravotné poistenie tým bývalým živnostníkom, ktorí skončili na úrade práce. A na druhej strane robotník, učiteľ, sociálny pracovník a aj ten živnostník si pomôžu v rodinnom rozpočte," uzatvára predseda SNS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona