Snowdenov otec pochválil syna v otvorenom liste

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 07:51 • 2 min
Snowdenov otec pochválil syna v otvorenom liste

WASHINGTON - Otec bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý uviazol bez cestovných dokladov v tranzitnej zóne moskovského letiska a zatiaľ neúspešne žiada o azyl v desiatkach krajín, napísal svojmu synovi otvorený list.

slovakia

left justify in out

Keďže sa s ním nemohol iným spôsobom priamo spojiť, v otvorenom liste ho pochválil za to, že "vyzval Američanov, aby konfrontovali narastajúce nebezpečenstvo tyranie". Informovala o tom agentúra Associated Press. List napísali včera spoločne Lonnie Snowden a jeho právny zástupca, Bruce Fein.

Zverejnili ho iba deň po tom, ako Edward Snowden vydal prostredníctvom WikiLeaks vyhlásenie, v ktorom napadol americkú vládu za to, že hoci nebol za nič odsúdený, zrušila platnosť jeho pasu a nechala ho "bez štátnej príslušnosti". "Ich cieľom je vystrašiť - nie mňa, ale tých, ktorí by prišli po mne," vyhlásil.

Snowdenov otec vyjadril obavy, že stúpencom WikiLeaks, ktorí pomáhajú jeho synovi pri hľadaní azylu, nemusí ísť o jeho najlepšie záujmy. Otec tiež zopakoval svoju výzvu, že by bol rád, ak by sa jeho syn vrátil "za správnych okolností" domov do USA.

Azyl dnes odmietla poskytnúť Snowdenovi najnovšie Brazília. Oznámil to hovorca ministerstva zahraničných vecí, ktorý povedal, že na jeho žiadosť nebudú vôbec reagovať. Napísala to agentúra Reuters.

Podľa agentúry Associated Press teraz šanca Snowdena, že získa azyl, závisí na Venezuele, ktorej prezident Nicolás Maduro sa dnes v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Médiám povedal, že jeho krajina zatiaľ nedostala Snowdenovu žiadosť, a vyhol sa odpovedi na otázku, či ho zoberie so sebou, keď sa bude vracať do Latinskej Ameriky. Maduro však bránil Snowdena. Vyhlásil, že "nikoho nezabil a nikde neumiestnil žiadnu bombu". "To, čo urobil, je, že povedal veľkú pravdu v snahe zabrániť vojnám. Podľa medzinárodného a humanitárneho práva si zaslúži ochranu," zdôraznil Maduro. Ak s Putinom o Snowdenovi hovoril, ani jeden z nich o tom médiám nič nepovedal.

Denník Izvestija pripomenul, že Snowden mal pôvodne rezervovanú letenku z Moskvy na Kubu, do Havany, a odtiaľ do venezuelského Caracasu, kým uviazol v tranzitnej zóne.

Ďalšou jeho možnosťou by mohla byť Bolívia, ktorej prezident sa tiež stretol s Putinom počas summitu veľkých exportérov ropy v Moskve. Prezident Evo Morales v rozhovore pre televíziu Russia Today povedal, že Bolívia je ochotná zvážiť udelenie azylu Snowdenovi.

Maduro dnes večer zopakoval podporu Snowdena bez toho, aby naznačil, či mu pomôže odcestovať z Ruska. "Tento mladý 29-ročný muž bol natoľko odvážny, aby povedal, že musíme chrániť svet pred americkou imperialistickou elitou. Tak kto by ho mal chrániť?" povedal médiám na slávnostnom pomenovaní jednej z moskovských ulíc po zosnulom venezuelskom prezidentovi Hugovi Chávezovi. "Celé ľudstvo, ľudia z celého sveta ho musia chrániť." Maduro má však naplánované zastaviť sa pred návratom do vlasti v stredu v susednom Bielorusku.

Snowden podľa WikiLeaks požiadal o azyl 20 krajín. Európske krajiny - medzi nimi Rakúsko, Fínsko, Írsko, Holandsko, Nórsko, Španielsko či Švajčiarsko - uviedli, že by musel byť na ich území, aby oň mohol žiadať. Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski v správe na Twitteri uviedol, že mu Poľsko azyl neudelí. Vylúčilo to aj nemecké ministerstvo vnútra s tým, že Snowden "nespĺňa podmienky".

Jeho žiadosť odmietla aj India, informovala agentúra Associated Press.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies