Snowdenov osud je v rukách ruských úradov, tvrdí prezident Ekvádora

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 09:01 • 2 min
Snowdenov osud je v rukách ruských úradov, tvrdí prezident Ekvádora

PUERTO VIEJO - Ekvádorský prezident Rafael Correa dnes uviedol, že osud bývalého spolupracovníka americkej CIA Edwarda Snowdena je teraz v rukách ruských úradov.

slovakia

left justify in out

Dodal, že bez svojho amerického pasu Snowden nemôže opustiť moskovské letisko. 

Correa spresnil, že nevie, či Snowden už pri odchode z Hongkongu do Ruska zvažoval alternatívu, že jeho ďalšou destináciou bude Ekvádor. Zdôraznil však, že ekvádorský veľvyslanec v Londýne urobil závažnú chybu, keď mu bez konzultácií s ekvádorským vedením vydal list o slobodnom pohybe, ktorý by mu umožnil cestovať na územie Ekvádora s cieľom požiadať tam o politický azyl. Prezident uviedol, že konzul bude potrestaný, ale nešpecifikoval ako.

Kauza teraz podľa Correu nie je v ekvádorských rukách. Dodal, že Snowden musí na seba zobrať zodpovednosť, ak porušil americké zákony. Uviedol však, že v Snowdenovom prípade treba brať do úvahy aj širšie súvislosti, a spresnil, že Ekvádor je pripravený posúdiť jeho žiadosť o azyl, ale len v prípade, ak ju Snowden bude schopný podať v Ekvádore alebo na niektorom z ekvádorských veľvyslanectiev.

Correovo dnešné vyjadrenie pre AP je v protiklade s postojom Ruska, ktoré tvrdí, že Snowden nie je na jeho území, pretože neopustil tranzitnú zónu letiska, pričom tak môže urobiť kedykoľvek.

Podľa agentúry AP možno dnešné Correove slová interpretovať aj tak, že je málo pravdepodobné, že by Snowden napokon skončil v Ekvádore. 

Correa totiž v rozhovore opakovane zdôrazňoval dôležitosť začatého vyšetrovania a súdneho konania v USA a s uznaním sa vyjadril aj o polhodinovom rozhovore, ktorý mal v piatok s viceprezidentom USA Joeom Bidenom - venovaného aj téme Snowden. Rovnako sa vyhol aj odmietnutiu súboru obchodných výhod, ktoré USA ponúkli ekvádorským vývozcom, čo je tiež v rozpore s jednostranným odmietnutím výhodných obchodných taríf zo strany ekvádorskej vlády. 

Snowdenovi je vo vlasti stíhaný za odhalenie tajných sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Do Ruska priletel minulú nedeľu z Hongkongu, kam sa tento bývalý zamestnanec firmy Booz Allen Hamilton, pracujúcej pre NSA, uchýlil pred niekoľkými týždňami po tom, ako poskytol médiám informácie o prísne tajných programoch sledovania telefónov a internetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies