Snowdena nominovali na Nobelovu cenu mieru

NETKY.SK • 29 Január 2014, 12:47 • 2 min
Snowdena nominovali na Nobelovu cenu mieru

OSLO - Bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena nominovali na Nobelovu cenu mieru. S týmto návrhom prišiel niekdajší nórsky minister školstva Baard Vegar Solhjell.

slovakia

left justify in out

"(Snowden) prispel k odhaleniu extrémnej úrovne sledovania zo strany národov proti iným národom a občanom," povedal Solhjell v stredu pre agentúru AFP. "Prispel k tomu, aby sa ľudia dozvedeli o tom, čo sa stalo a vyvolal verejnú debatu," dodal. Snowdena tiež oceňuje za jeho prínos v oblasti diskusie o "dôvere vláde", čo považuje za "podmienku pre

Socialista Solhjell o svojej nominácii informoval Nórsky Nobelov výbor prostredníctvom oficiálneho listu, ktorý podpísal aj jeho spolustraník Snorre Valen. Solhjell okrem rezortu školstva v minulosti viedol aj nórske ministerstvo životného prostredia. Snowdena na Nobelovu cenu mieru ešte v júli 2013 nominoval aj švédsky sociológ Stefan Svallfors, nestihol však hraničný termín pre minulý rok. Nominácia ale podľa Nórskeho Nobelovho výboru platí aj pre rok 2014. 

Snowden v júni 2013 vyvolal rozruch prezradením sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a po niekoľkotýždňovom ukrývaní sa na jednom z moskovských letísk napokon v auguste dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies