Snowden zostal v Moskve: Kuba ho nechcela pod tlakom USA prijať

NETKY.SK • 26 August 2013, 06:23 • 2 min
Snowden zostal v Moskve: Kuba ho nechcela pod tlakom USA prijať

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden koncom júna zostal v Moskve a neletel na Kubu, pretože jej vláda pod tlakom Spojených štátov rozhodla, že nepovolí pristáť v Havane lietadlu, na palube ktorého bude tento Američan. Napísali to vo svojom dnešnom vydaní noviny Kommersant.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka, na ktorý sa odvoláva agentúra RIA Novosti, kubánske úrady informovali Moskvu, že lietadlu spoločnosti Aeroflot nepovolia pristáť v Havane, ak medzi cestujúcimi bude Snowden. Zdroj blízky ministerstvu zahraničných vecí USA potvrdil, že Kuba bola jedným zo štátov, ktoré Washington varoval, že akákoľvek pomoc poskytnutá Snowdenovi bude mať "nežiaduce následky". Podľa zdroja Kommersantu z prostredia ruskej vlády Moskva dúfala, že Snowden, ktorý 23. júna prišiel na letisko Šeremeťjevo z Hongkongu, bude pokračovať v ceste do Havany. "Jeho voľba trasy (do Latinskej Ameriky cez Moskvu) a jeho žiadosť o pomoc nás absolútne prekvapili," citoval denník vládny zdroj.

Kommersant tiež zistil, že po prílete z Hongkongu do Moskvy Snowden strávil niekoľko dní na generálnom konzuláte Ruskej federácie, kde dokonca oslávil svoje 30. narodeniny. Snowden sa na konzulát obrátil sám s tým, že má v úmysle požiadať o azyl v jednom zo štátov Latinskej Ameriky a predložil letenku na let do Havany cez Moskvu. Edwarda Snowdena obvinil federálny súd v Alexandrii v štáte Virgínia z porušenia zákona o špionáži z roku 1917. USA žiadajú o Snowdenovo vydanie, aby ho mohli stíhať za vyzradenie informácií o tajných amerických sledovacích programoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona