Snowden vzal so sebou dokumenty aj o operáciách proti Rusku, Číne a Iránu

NETKY.SK • 25 Október 2013, 09:38 • 2 min
Snowden vzal so sebou dokumenty aj o operáciách proti Rusku, Číne a Iránu

WASHINGTON - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden vzal so sebou desaťtisíce dokumentov vrátane takých, ktoré sa týkajú programov USA namierených proti Rusku, Číne a Iránu. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na dnešné vydanie denníka Washington Post.

slovakia

left justify in out

Americkí predstavitelia už upozornili zahraničné spravodajské služby niektorých štátov, že Snowden vzal so sebou dokumenty, ktoré môžu vrhnúť svetlo na ich tajnú spoluprácu s USA. Ak by sa dostali na verejnosť, mohli by ohroziť spravodajské operácie Spojených štátov a ďalších krajín, píše denník s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády.

Proces informovania štátov o riziku odhalenia je však chúlostivý. V niektorých prípadoch totiž časť vlády niektorého zainteresovaného štátu môže vedieť o spolupráci, iná, ako napríklad rezort diplomacie, ale nemusí o nej tušiť, píše denník. Dodal, že kancelária riaditeľa americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Jamesa Clappera sa k informáciám odmietla vyjadriť.

Snowdenovi, ktorý je na úteku pred americkou justíciou, poskytlo azyl Rusko. Minulý týždeň poprel, že by odovzdal tajné dokumenty Rusku alebo Číne. Snowden podľa vlastných slov odovzdal všetky tajné dokumenty, ktoré mal u seba, novinárom v Hongkongu ešte pred odletom do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies