Snowden skomplikoval Obamovu zahraničnú politiku vo vzťahu k Číne i Rusku

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 08:47 • 2 min
Snowden skomplikoval Obamovu zahraničnú politiku vo vzťahu k Číne i Rusku

WASHINGTON - Unikanie bývalého pracovníka CIA Edwarda Snowdena pred americkou justíciou prinieslo prezidentovi Barackovi Obamovi nečakané prekážky v jeho úsilí o posilnenie vzťahov s Čínou a zlepšenie vzťahov s Ruskom. Napísala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vzťahy s Čínou a Ruskom patrili tento mesiac k prioritám Obamovej zahraničnej agendy, pričom sa v týchto neľahkých partnerstvách zdôrazňovali spoločné záujmy.

Obama sa len minulý týždeň stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na okraji summitu G8 v Severnom Írsku a mal nezvyčajné dvojdňové stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Kalifornii.

Odkedy sa Snowden začiatkom tohto mesiaca vynoril v Hongkongu, šéf Bieleho domu netelefonoval s čínskym prezidentom, ani po jeho príchode do Ruska nemal telefonáty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Snowdenove letecké putovanie po zemeguli zrejme uviazlo v Moskve, pričom USA zvýšili tlak na jeho vydanie. Vyzerá to tak, že spolupracovník Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), zodpovedný za únik informácií, je na ceste do Ekvádoru, kde chce získať azyl.

Ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo sa v pondelok pri návšteve Vietnamu pochvalne vyjadril o Snowdenovi ako o mužovi, ktorý "sa snažil vniesť jasno a transparentnosť" do faktov, čo majú vplyv na základné slobody každého človeka.

Rozhodnutie o tom, či Snowdenovi udeliť azyl, je podľa Patiňových slov výberom medzi tým, či "podrazia" obyvateľov celého sveta, alebo "isté silné elity v konkrétnej krajine". Išlo o doteraz najširšie vyhlásenie ekvádorského predstaviteľa o prípade Snowden.

Avšak to, čo malo byť ako priamočiara cesta do juhoamerickej krajiny, sa v pondelok pre Američana skončilo neistotou. Snowden nepoužil svoju rezerváciu na let ruským lietadlom na Kubu. To mal byť prvý krok na ceste do Ekvádoru. Jeho spojenci nepovedali, kde sa nachádza, alebo čo sa zmenilo. Patiňo dnes uviedol, že mu nie je známe, kde Snowden presne je.

Biely dom požiadal Ekvádor a iné krajiny, aby Snowdenovi odmietli udeliť azyl. Tiež ostro kritizoval Čínu, že Američanovi dovolili opustiť Hongkong. USA vyzvali Rusko, aby "urobilo správnu vec" a vydalo Snowdena, ktorý má v Spojených štátoch čeliť obvineniam zo špionáže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies