Snowden sa stretne s ruskými aktivistami za ľudské práva a so zákonodarcami

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 10:14 • 2 min
Snowden sa stretne s ruskými aktivistami za ľudské práva a so zákonodarcami

Moskva 12. júla (TASR) - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden sa dnes na moskovskom letisku stretne s aktivistami za ľudské práva a s ruskými zákonodarcami.

slovakia

left justify in out

Pre tlačovú agentúru DPA to uviedla medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Hovorca letiska pre agentúru Reuters tiež potvrdil, že "také stretnutie sa uskutoční" a malo by sa konať popoludní. Snowden, ktorý je na úteku pred americkým úradmi, sa nachádza v tranzitnej zóne letiska Šeremeťjevo, odkedy opustil Hongkong. Médiám prezradil podrobnosti o amerických sledovacích programoch, ktorými získavali údaje o telefonátoch a z internetu.

 

V liste organizáciám na ochranu ľudských práv, ktorý na sociálnej sieti Facebook umiestnil predstaviteľ organizácie Human Rights Watch (HRW), Snowden uviedol, že čelí "nezákonnej kampani" predstaviteľov USA. Američan požiadal o azyl vo viacerých krajinách. Ľavicové vlády Venezuely, Bolívie a Nikaraguy mu ponúkli útočisko, vzdorujúc varovaniam amerického prezidenta Baracka Obamu. USA uviedli, že každá krajina, ktorá pomôže Snowdenovi, bude čeliť vážnym následkom.

Juhoamerickí lídri chcú vyslať "tvrdé posolstvo" Washingtonu v súvislosti s obvineniami, že Spojené štáty v regióne vykonávali špionážnu činnosť. Plánujú tiež obhajovať svoje právo udeliť Snowdenovi azyl. Vzťahy Južnej Ameriky a USA sa počas dvoch týždňov Snowdenovej ságy zhoršili. Prezidenti krajín latianskoamerického obchodného zoskupenia Mercosur sa dnes stretnú v Montevideu v Uruguaji, pričom roztržka so Spojenými štátmi bude dôležitým bodom programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies