Snowden sa bojí o život, požiada o ochranu ruské úrady

NETKY.SK • 22 Január 2014, 08:54 • 2 min
 Snowden sa bojí o život, požiada o ochranu ruské úrady

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden chce požiadať ruské úrady o ochranu v reakcii na hrozby, ktoré sa voči nemu objavili v americkým médiách. Uviedla to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Snowdenovho ruského právneho zástupcu.

slovakia

left justify in out

Americký občan Snowden, ktorý odhalil rozsiahle sledovacie programy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), žije v súčasnosti v Rusku, kde vlani získal dočasný azyl. V Spojených štátoch ho obžalovali zo špionáže.

"Sme znepokojení situáciou okolo Edwarda. Sme svedkami vyjadrení niektorých amerických predstaviteľov, ktoré obsahujú potenciálne a nepriame vyhrážanie sa smrťou," uviedol právnik Anatolij Kučerena.

Americké médiá napríklad priniesli vyjadrenie predstaviteľa tajných služieb USA, podľa ktorého by sa dalo ľahko zariadiť, aby bol na Snowdena (30) v Moskve spáchaný atentát.

Podľa Kučerenu ide o reálnu hrozbu, pričom Snowden má v Rusku na základe štatútu utečenca právo požiadať o policajnú ochranu ako ktorýkoľvek ruský občan. "Podáme žiadosť na políciu... Požiadame ruské orgány o vyšetrenie všetkých takýchto vyjadrení," konštatoval ruský právnik.

Vo veci mieni konať aj Snowdenov americký právny poradca Ben Wizner: bude sa snažiť zistiť totožnosť činiteľov NSA, ktorí vyzývali na zavraždenie jeho mandanta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona