Snowden požiadal o predĺženie azylu v Rusku

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 16:39 • 2 min
Snowden požiadal o predĺženie azylu v Rusku

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden požiadal o predĺženie povolenia na pobyt v Rusku.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu. 
     

Podľa právnika Anatolija Kučerenu Snowden predložil príslušnú žiadosť ruským úradom už pred dlhším časom, keďže jeho povolenie na pobyt v Rusku s platnosťou jedného roka vyprší koncom júla.
     

Kučerena nespresnil, o aký migračný štatút sa jeho klient uchádza, pričom zdôraznil, že príslušné rozhodnutie je plne v kompetencii ruskej Federálnej služby pre migráciu (FMS).
     

Snowden vlani ušiel do Hongkongu a na ceste do Južnej Ameriky uviazol na letisku v Moskve. Tam napokon dostal dočasný ročný azyl, čo vyvolalo rozhorčenie Washingtonu. V USA ho stíhajú pre krádež a zverejnenie veľkého množstva dokumentov, ktoré odhalili rozsiahle sledovacie programy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).
     

V Rusku Snowden vystupuje nenápadne, neukazuje sa na verejnosti, ani neposkytuje rozhovory miestnym novinárom. Kde presne sa zdržiava, nie je známe. Podľa niekoľkých fotografií zverejnených webovou stránkou blízkou Kremľu býva buď v Moskve, alebo do nej často prichádza. 
     

Podľa Kučerenu je utajovanie nevyhnutné pre Snowdenovu bezpečnosť, zatiaľ čo kritici tvrdia, že žije pod dohľadom ruských tajných služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies