Snowden používal prístupové heslá kolegov z NSA

NETKY.SK • 8 November 2013, 18:54 • 2 min
Snowden používal prístupové heslá kolegov z NSA

WASHINGTON - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden použil na špionážnom pracovisku na Havaji prístupové kódy a heslá kolegov, ktoré mu nevedomky poskytli, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Snowden tak získal prístup k časti tajných materiálov, ktoré poskytol médiám. Niekoľko zamestnancov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorí dali Snowdenovi informácie o svojich heslách, už vládne úrady pri vyšetrovaní identifikovali, vypočuli a odňali im zaradenie, informoval nemenovaný zdroj.

Približne 20 až 25 zamestnancov regionálneho centra NSA na Havaji možno Snowden presvedčil, aby mu dali heslá a prístupové kódy s tým, že to potrebuje pre prácu počítačového administrátora, uviedol ďalší zdroj. Odhalenie je najnovším v rade tých, ktoré naznačujú, že nedostatočné bezpečnostné opatrenia NSA zohrali významnú úlohu v najhoršom úniku utajovaných skutočností super tajného úradu na odpočúvanie za 61 rokov jeho činnosti.

Nie je jasné, aké predpisy zamestnanci NSA porušili, keď dali Snowdenovi svoje heslá. Zmluvnému spolupracovníkovi tieto heslá umožnili prístup k údajom, na ktoré nemal oprávnenie. Snowden pôsobil na pracovisku NSA na Havaji zhruba mesiac vlani na jar. Za ten čas získal prístup k desaťtisícom tajných dokumentov NSA, ktoré stiahol z počítača.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies