Snowden popiera, že by sa tajné dokumenty dostali k Rusom alebo Číňanom

NETKY.SK • 18 Október 2013, 07:58 • 2 min
Snowden popiera, že by sa tajné dokumenty dostali k Rusom alebo Číňanom

WASHINGTON - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý je na úteku pred americkou justíciou, poprel, že by odovzdal tajné dokumenty Rusku alebo Číne. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Snowden podľa vlastných slov odovzdal všetky tajné dokumenty, ktoré mal u seba, novinárom v Hongkongu ešte pred odletom do Ruska. Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) dostal dočasný azyl v Rusku v auguste.

Pre noviny New York Times Snowden uviedol, že nevzal dokumenty do Ruska "pretože to by neposlúžilo verejnému záujmu". Tiež tvrdil, že dokázal dokumenty uchrániť pred čínskou tajnou službou, pretože ich možnosti pozná z práce v NSA. Snowden povedal, že je "nulová možnosť", aby sa Rusi alebo Číňania dostali k nejakým dokumentom. Predstavitelia USA vyjadrili obavy, že Snowden možno odovzdal tajné dokumenty zahraničným spravodajským službám. V USA ho obvinili zo špionáže za únik dokumentov NSA do médií. Vo štvrtok bolo publikované, že podľa vyjadrení Snowdenovho otca má syn v talóne ďalšie tajné informácie - "viac tajných informácií, o ktoré sa dá podeliť". Ako však neskôr informovala agentúra Reuters, Snowdenov otec povedal, že je toho viac (viac informácií) o Edwardovi Snowdenovi a jeho prívržencoch, o ktoré sa dá podeliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona