Snowden obvinil Obamu, že sa mu snaží zabrániť v získaní azylu

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 08:13 • 2 min
Snowden obvinil Obamu, že sa mu snaží zabrániť v získaní azylu

WASHINGTON - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, obvinený z prezradenia informácií o tajnom sledovacom programe Spojených štátov, v pondelok vyhlásil, že administratíva prezidenta Baracka Obamu mu odopiera právo žiadať o azyl. Snowden to uviedol vo vyhlásení zverejnenom organizáciou WikiLeaks, z ktorého dnes citovala svetová tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Podľa informácií... prezident (USA) nariadil svojmu viceprezidentovi, aby vyvinul nátlak na lídrov krajín, ktoré som požiadal o ochranu, nech odmietnu moje žiadosti o azyl," napísal Snowden vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke WikiLeaks. Na mysli mal prezidenta Obamu a viceprezidenta Joea Bidena. "Tento druh podvodu svetového lídra nie je spravodlivosťou a nie je ňou ani protizákonný trest v podobe vyhnanstva," dodal Snowden.

Bývalý spolupracovník tajných služieb obvinil vo vyhlásení Obamovu administratívu, že si zvolila "stratégiu, v ktorej využíva občianstvo ako zbraň", len aby mu zabránila požiadať o azyl. Snowden ešte napísal, že "jeho presvedčenie je nezlomné".

Obama v pondelok uviedol, že Snowden vycestoval pred týždňom z Hongkongu do Ruska bez platného pasu. Američania mu totiž jeho platnosť zrušili.

Tlačová agentúra Reuters informovala aj o tom, že Snowden prvýkrát od príletu do Moskvy pred ôsmimi dňami porušil mlčanie a uviedol, že je stále slobodným človekom a prinesie nové odhalenia o špionážnej činnosti Spojených štátov. Napísal to v liste zaslanom ekvádorskému prezidentovi Rafaelovi Correovi, v ktorom sa posťažoval, že Spojené štáty ho protizákonne prenasledujú za zverejnenie ich programu na elektronickú špionáž PRISM. Snowden sa takisto poďakoval Ekvádoru za to, že mu pomohol dostať sa do Ruska a že sa zaoberá jeho žiadosťou o azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies