Snowden: Nový Zéland chcel špehovať čínske úrady pre potreby NSA

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 09:20 • 2 min
Snowden: Nový Zéland chcel špehovať čínske úrady pre potreby NSA

WELLINGTON - Novozélandská tajná služba GCSB plánovala sledovať elektronickú komunikáciu medzi čínskym konzulátom a vízovým úradom v Aucklande.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z tajnej správy americkej spravodajskej služby NSA z apríla 2013, ktorú zverejnil jej bývalý zamestnanec Edward Snowden. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na novozélandské noviny Herald on Sunday.

 

"NSA a GSCB sa ústne dohodli, že odštartujú pasívnu spoluprácu a aktívne úsilie na tomto spojení. Formálna koordinácia sa začala na oboch stranách, pričom GCSB poskytuje dodatočné technické údaje o spojení oddeleniu TAO (oddeleniu špeciálnych operácií NSA)," uvádza dokument.

 

Nie je však jasné, či novozélandská tajná služba plán aj uskutočnila, keďže Snowden opustil rady NSA v máji 2013.

 

Noviny Herald on Sunday priniesli vyjadrenie hovorcu čínskeho veľvyslanectva vo Wellingtone, podľa ktorého je Čína správou znepokojená.

 

"Budeme dôrazne chrániť svoje bezpečnostné záujmy a pokračovať v zaisťovaní našej kybernetickej a informačnej bezpečnosti konkrétnymi opatreniami," povedal hovorca.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies