Snowden: Nová riaditeľka CIA sa podieľala na mučení

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 16:35 • 2 min
Snowden: Nová riaditeľka CIA sa podieľala na mučení

MOSKVA - Bývalý americký úradník špeciálnej služby Edward Snowden informoval, že nová riaditeľka CIA Gina Haspelová zohrala dôležitú úlohu v systéme mučenia. Informuje RIA.ru.

slovakia

left justify in out

Takéto vyhlásenia Snowden napísal na Twitteri pri reakcii na post prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa o personálnych zmenách na ministerstve zahraničných vecí a CIA.


"Nová riaditeľka CIA zohrala kľúčovú úlohu pri používaní mučenia proti podozrivým a ich nezákonného utajenia. Jej meno je uvedené v tajnom dekréte, podľa ktorého musia byť všetky záznamy o mučení zničené, aby sa nedostali do Kongresu. Neuveriteľne," napísal Snowden a publikoval odkaz na článok The New York Times (NYT).

 


V texte NYT je uvedené, že v roku 2002 Gina Haspelová pozorovala mučenie dvoch podozrivých z terorizmu a neskôr sa podieľala na zničení videozáznamov potvrdzujúcich kryté výsluchy v tajnom väzení v Thajsku.


Neskôr Snowden napísal, že Haspelová, pravdepodobne, nebude môcť navštíviť krajiny Európskej únie bez rizika zatknutia. "Zaujímavé: nová riaditeľka CIA Gina Haspelová, ktorá "mučila ľudí", pravdepodobne, nebude môcť prísť do EÚ na stretnutia s vedúcimi iných špeciálnych služieb bez rizika zatknutia, kvôli sťažnosti z Berlína na prokuratúru Nemecka," napísal Snowden.


V júni roku 2017, Európske stredisko pre ústavne práva a ľudské práva (European Center fór Constitutional and Human Rights, ECCHR) požiadal nemecké úrady o vydanie zatykača pre Haspelovú. Podľa médií, príčinou prípadu sa stal Abu Zubaydiho, ktorý bol mučený 83-krát v tajnom väzení CIA v Thajsku.

 

Prezident USA Donald Trump v utorok menoval Ginu Haspelovú šéfkou CIA, ktorá sa stala prvou ženou v tejto funkcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies