Snowden nemá na najbližšie tri dni rezervovaný let spoločnosťou Aeroflot

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 13:34 • 2 min
Snowden nemá na najbližšie tri dni rezervovaný let spoločnosťou Aeroflot

MOSKVA - Bývalý pracovník CIA Edward Snowden a jeho právna poradkyňa Sarah Harrisonová nemajú na dnes a ani na najbližšie tri dni naplánovaný let prostredníctvom leteckej spoločnosti Aeroflot, uviedla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zdá sa, že Snowden sa stále skrýva na moskovskom letisku Šeremetevo. Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že Američan je v tranzitnom priestore letiska a nemá záujem vydať ho do Washingtonu.

Podľa predstaviteľa Aeroflotu si Snowden a Harrisonová na dnešný deň nerezervovali žiadny let. Dodal, že "nie sú v systéme". Snowdena na verejnosti vidieť nebolo, ale podľa ruských predstaviteľov je stále na letisku a čaká na odpoveď na žiadosť o azyl v Ekvádore. USA mu zrušili pas.

Logickou trasou by bol let lietadlom Aeroflotu cez Havanu, na čo už Američan mal rezerváciu. Možnosť alternatívnych letov je limitovaná, nakoľko USA tlačia na ďalšie krajiny, aby Snowdena nepustili na svoje územie, alebo ho zatkli pri príchode.

Putin odmietol tvrdenia, že so Snowdenom hovorila ruská tajná služba. Obvinenia USA, že Moskva mu pomohla, označil šéf Kremľa za "bľabotanie a hlúposti". To vyvolalo novú žiadosť o vydanie Snowdena, pričom podľa Washingtonu je "jasný právny základ", aby sa to urobilo.

Hrozí, že hádka medzi Ruskom a Spojenými štátmi bude ďalej poškodzovať vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré majú nezhody ohľadom ľudských práv a sporia sa v Bezpečnostnej rade (BR) OSN o riešení situácie v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies