Snowden mohol spolupracovať s Rusmi

NETKY.SK • 20 Január 2014, 15:03 • 2 min
Snowden mohol spolupracovať s Rusmi

LONDÝN - Bývalý spolupracovník Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden mohol spolupracovať s Ruskom, povedal predseda bezpečnostného výboru v Snemovni.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že je dôvod, prečo skončil v ich rukách v Moskve," povedal republikán Mike Rogers pre televíziu CBS. Neposkytol však nijaké dôvody svojho tvrdenia. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) však uviedol, že Snowden pracoval sám. Sowdenovi, ktorému hrozí v USA obvinenie zo špionáže, odmieta, žeby poskytol získané dokumenty ktorejkoľvek zahraničnej vláde. Roger, ktorý zastupuje v Kongrese Michigan, povedal pre NBC, že na "niektoré veci, ktoré Snowden urobil, nemal technické možnosti". "Zdá sa preto, že mal nejakú pomoc. Ukradol veci, ktoré nemali nič dočinenia so súkromím, ako napríklad veľké množstvo údajov týkajúcich sa americkej armády," povedal Rogers a dodal, "že Američania za to zaplatia miliardy a miliardy dolárov". Kalifornská demokratická senátorka Dianna Feinsteinová, ktorá stojí na čele bezpečnostného výboru v Senáte, tiež povedala, že Snowden mohol mať pomoc z Ruska.

Na verejnosť sa začiatkom decembra 2013 dostali správy, že NSA denne získava miliardy údajov z mobilných telefónov po celom svete. Záznamy sa následne ukladajú do gigantickej databázy. Údaje údajne NSA získava z nabúrania sa do káblov spájajúcich mobilné siete na planéte. Celú kauzu v júni odhalil bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorého začali stíhať americké orgány. Po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk napokon dostal azyl v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona