Snowden je podľa zakladateľa WikiLeaks v poriadku a v bezpečí

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 07:17 • 2 min
Snowden je podľa zakladateľa WikiLeaks v poriadku a v bezpečí

LONDÝN/WASHINGTON - Zakladateľ stránky WikiLeaks dnes oznámil, že bývalý pracovník CIA Edward Snowden je v poriadku a v bezpečí po odchode z Moskvy.

slovakia

left justify in out

Julian Assange dodal, že v poriadku je aj zástupkyňa WikiLeaks Sarah Harrisonová, ktorá Američana sprevádza.

Podľa Assangea, ktorý sa sám skrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, Snowden opustil Hongkong 23. júna, aby sa dostal do Ekvádoru bezpečným spôsobom cez Rusko a ďalšie krajiny, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Snowden už od ekvádorskej vlády dostal dokument pre utečencov, potvrdil Assange, čo ale bezpodmienečne neznamená, že v Ekvádore dostane azyl. 

Organizácia WikiLeaks oznámila, že sa obrátila na Island a iné krajiny s oficiálnou žiadosťou o azyl pre Snowdena. Žiadosť islandskej vláde sprostredkoval tamojší novinár a podobné kroky sa podnikli aj inde.

Internetová petícia, umiestnená na webovej stránke Bieleho domu, presiahla 100.000 podpisov za dva týždne. Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu sa zaoberá každou z týchto internetových petícií, pod ktorú sa za 30 dní podpíše viac než 100.000 ľudí, informovala AP.

Biely dom neuviedol, kedy bude reagovať. Petícia na stránke Whitehouse.gov požaduje okamžitú milosť pre Snowdena a nazýva ho "národným hrdinom".

Assange ďalej povedal, že Snowden okrem Ekvádoru možno požiadal o azyl aj v ďalších krajinách. Vysvetlil, že nemôže prezradiť podrobnosti o tom, kde sa Snowden nachádza. Američan nebol na palube lietadla, smerujúceho na Kubu, hoci sa to očakávalo.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes pri návšteve Indie povedal, že to bude veľký problém, ak Rusko alebo Hongkong mali primerané informácie o tom, do ktorej krajiny Snowden plánuje utiecť - kde mu poskytnú azyl - a aj tak mohol nastúpiť do lietadla.

Kerry podotkol, že to bude mať istý vplyv na vzájomné vzťahy a budú následky. Vysvetlil, že nevedia, kam Snowden smeruje. Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v nedeľu odletel z Hongkongu po tom, ako USA urobili kroky na jeho vydanie, aby čelil obvineniam zo špionáže. Spojené štáty stornovali jeho pas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona