Snowden je ochotný odpovedať na otázky poslancov Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 13 Február 2014, 13:16 • 2 min
Snowden je ochotný odpovedať na otázky poslancov Európskeho parlamentu

BRUSEL - Bývalý analytik americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden prijal pozvanie poslancov Európskeho parlamentu (EP) odpovedať na otázky spojené s bezpečnosťou elektronickej komunikácie. Spolupráca s EP bude vo forme videozáznamov z utajeného miesta v Rusku, kde sa Snowden ukrýva.

slovakia

left justify in out

Poslanci z parlamentného výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE) pôvodne chceli, aby so Snowdenom komunikovali naživo, formou videokonferencie. Na to však Američan kvôli obavám o možnom prezradení svojho utajovaného miesta nepristúpil. 

Ako informoval Snowdenov právnik Wolfgang Kalecki, europoslanci už boli o tom oboznámení. Odpovede na otázky poskytne niekdajší spolupracovník NSA formou videozáznamu. "Pán Snowden je pripravený prispieť k úplnému vysvetleniu situácie a poskytnúť odpovede výboru pre občianske slobody," uviedol Kalecki v dokumente pre EP, zaslanom z Berlína 6. februára.

Právnik zároveň europoslancov upozornil, že by nemali očakávať nejaké nové informácie, ale spresnil, že Snowden je ochotný hovoriť o "pravosti dokumentov a inštitucionálnych praktikách NSA." Možnosť priamo diskutovať s bývalým konzultantom NSA požadovali najmä poslanci z Európskej ľudovej strany (EĽS) v europarlamente; predstavitelia ďalších politických skupín z výboru LIBE - sociálni demokrati a zelení - budú zrejme súhlasiť aj s takouto formou komunikácie so Snowdenom.

V prípade, že sa to podarí zrealizovať, pôjde o prvý opis nelegálnych amerických špionážnych praktík pre niektorú z európskych inštitúcií. Iniciatíva EP poskytnúť priestor Snowdenovi, ktorý prezradil svetu praktiky americkej spravodajskej služby, podráždila Washington, nakoľko americká vláda označila bývalého analytika za zradcu a zločinca. 

Koordinátori politických skupín z výboru LIBE sa stretnú 18. februára, aby rozhodli o dátume a formáte komunikácie so Snowdenom. Výbor bude o tomto návrhu hlasovať 19. februára. Vypočúvanie Snowdena však nebude možné pred 12. marcom, kedy o tejto záležitosti musia rozhodnúť všetci europoslanci na plenárnom zasadnutí EP.

Členovia výboru LIBE zároveň schválili ostro formulovanú správu týkajúcu sa masívneho odpočúvania občanov EÚ zo strany amerických spravodajských služieb. Text, ktorý vypracoval britský labouristický poslanec Claude Moraes, vyzýva Európsku komisiu, aby pozastavila dohodu SWIFT (výmeny osobných bankových údajov) medzi USA a EÚ. 

Zákonodarný zbor EÚ má totiž podozrenie, že práve tento kanál bol zneužitý pre sledovanie elektronických dát európskych občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies