Snowden dúfa, že v stredu bude môcť prísť do centra Moskvy

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 06:18 • 2 min
Snowden dúfa, že v stredu bude môcť prísť do centra Moskvy

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dúfa, že do stredy sa bude môcť presunúť z letiska, kde sa už takmer mesiac nachádza, do centra Moskvy. V pondelok to potvrdil prominentný ruský právnik Anatolij Kučerena.

slovakia

left justify in out

Ten s ním nedávno nadviazal kontakt a minulý týždeň v jeho mene požiadal tamojšie úrady o dočasný azyl. Podľa jeho slov sa americkými orgánmi stíhaný muž bojí odletieť do Latinskej Ameriky, kde mu viaceré krajiny ponúkli pomoc. Situáciu komplikuje aj fakt, že z Moskvy na juhoamerický kontinent nelieta žiadna komerčná letecká spoločnosť. Snowden však chce opustiť tranzitnú zónu letiska a na to potrebuje úradný dokument. Kučerena zároveň dodal, že Snowden uvažuje aj o žiadosti o ruské občianstvo.

Tridsaťročný Američan, ktorý odhalil tajné sledovacie programy amerických tajných služieb, sa nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel ešte v júni z Hongkongu. Vzhľadom na neplatné doklady nemôže opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Snowden chcel už dávnejšie požiadať o politický azyl v Rusku, tamojší prezident Vladimir Putin mu však odkázal, že v krajine bude vítaný len vtedy, ak prestane poškodzovať americké záujmy. USA ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies