Snowden chce za detaily odpočúvania trvalý azyl v Brazílii

NETKY.SK • 17 December 2013, 15:24 • 2 min
Snowden chce za detaily odpočúvania trvalý azyl v Brazílii

BRAZÍLIA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb pomôže Brazílii s objasnením okolností odpočúvania jej obyvateľov a prezidentky v prípade udelenia trvalého azylu úradmi v juhoamerickej krajine. Informuje o tom v utorok brazílsky denník Folha de Sao Paulo.

slovakia

left justify in out

Ten cituje Snowdenov "otvorený list brazílskemu ľudu". V ňom stíhaný Američan žijúci aktuálne v Rusku tvrdí, že USA blokujú jeho snahy objasniť ich tajné programy. Zmeniť by to mohol zásah brazílskej vlády, ktorá má eminentný záujem o podrobnosti odpočúvania prezidentky Dilmy Rousseffovej. V liste zároveň pochválil tvrdú reakciu najväčšej juhoamerickej krajiny na ním odhalené informácie o odpočúvaní jej občanov.

Rousseffová sa v septembri rozhodla zrušiť návštevu Spojených štátov naplánovanú na október v reakcii na informácie, podľa ktorých bola pod drobnohľadom amerických tajných služieb. Záujem údajne mali najmä o jej komunikáciu s podriadenými v snahe lepšie pochopiť jej metódy. O kauze informovala miestna stanica TV Globo, ktorá sa odvoláva na zistenia amerického redaktora britského denníka Guardian Glenna Greenwalda pôsobiaceho v Riu de Janeiro. USA sa obhajovali tvrdením, že nesledovali obsah prezidentkiných telefonátov, iba adresátov a dĺžku trvania hovorov. Brazílska vláda to odmietla, pričom brazílski poslanci už avizovali, že sa chcú so Snowdenom nachádzajúcim sa v Rusku osobne stretnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies