Snowden chce dočasný azyl v Rusku, žiadosť už podpísal

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 19:16 • 2 min
Snowden chce dočasný azyl v Rusku, žiadosť už podpísal

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden chce požiadať Rusko o udelenie dočasného politického azylu, keďže zatiaľ nemôže odletieť do Latinskej Ameriky. Ruskej agentúre RIA Novosti to povedala zástupkyňa šéfa moskovskej pobočky organizácie Human Rights Watch Taťjana Lokšinová, ktorá sa ako jeden z desiatich ľudskoprávnych aktivistov stretla so Snowdenom na moskovskom letisku Šeremeťjevo.

slovakia

left justify in out

Prominentný ruský právnik Anatolij Kučerena podľa tlačovej agentúry Interfax po stretnutí so Snowdenom oznámil, že Američan už podpísal žiadosť o politický azyl v Rusku. Ruské zákony takýto postup umožňujú.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrj Peskov podľa agentúry Reuters odkázal, že ak chce Snowden azyl, nesmie poškodzovať záujmy Spojených štátov a rusko-americké vzťahy. Zopakoval tak podmienky, ktoré ešte 1. júla stanovil šéf Kremľa Vladimir Putin. Peskov dodal, že Kremeľ zatiaľ nedostal formálnu žiadosť o azyl od Snowdena. Snowden údajne na letisku sľúbil, že Spojené štáty poškodzovať nebude. Podľa RIA Novosti to na Twitteri napísala novinárka z denníka New York Times. Odvolávala sa na jednu z aktivistiek na letisku.

Ruský prezidentský ombudsman pre ľudské práva Vladimir Lukin v tejto súvislosti navrhol, že by bolo lepšie, keby Snowden namiesto žiadosti o azyl v Rusku požiadal OSN alebo Medzinárodný výbor Červeného kríža o štatút utečenca. Tento postup by nepoškodil rusko-americké vzťahy, myslí si Lukin.

Snowden, ktorý je na úteku pred americkým úradmi, sa od 23. júna nachádza v tranzitnej zóne letiska Šeremeťjevo, kam prišiel z Hongkongu. Médiám prezradil podrobnosti o amerických sledovacích programoch, ktorými získavali údaje o telefonátoch a internetovej komunikácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona