Snowden chce azyl v Brazílii, nie však výmenou za informácie

NETKY.SK • 23 December 2013, 17:09 • 2 min
Snowden chce azyl v Brazílii, nie však výmenou za informácie

BRAZÍLIA - Snowden momentálne žije na neznámom mieste v Rusku, ktoré mu udelilo ročný azyl

slovakia

left justify in out

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden neprijme ponuku na udelenie azylu v Brazílii, ak za to bude musieť odovzdať niektoré cenné informácie. "Ak chce brazílska vláda ochraňovať ľudské práva, bolo by mi cťou pri tom pôsobiť. Azyl v krajine by som však nikdy neprijal výmenou za informácie." Povedal Snowden v nedeľu vo vysielaní brazílskej televíznej stanice Globo. Pred niekoľkými dňami však brazílske noviny Folha de Sao Paulo zverejnili otvorený list Snowdena brazílskemu ľudu, v ktorom vyjadril "svoju pripravenosť pomáhať pri vyšetrovaní odpočúvania brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej americkými tajnými službami". Snowden tiež v liste pochválil tvrdú reakciu Brazílie na ním odhalené informácie o odpočúvaní jej občanov. USA sa obhajovali tvrdením, že nesledovali obsah prezidentkiných telefonátov, iba adresátov a dĺžku trvania hovorov.

Brazílska polícia a poslanci chcú vypočuť Snowdena, hoci aj prostredníctvom telekonferencie, a opýtať sa ho na odpočúvania. Americký prezident Barack Obama v piatok povedal, že víta debatu o Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA), no dodal, že informácie, ktoré zverejnil Snowden, spôsobili "nepotrebnú škodu" americkým tajným službám. O udelení amnestie Snowdenovi na úteku, obvinenému v USA zo špionáže, odmietol Obama diskutovať. Snowden momentálne žije na neznámom mieste v Rusku, ktoré mu udelilo ročný azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona