Snímku Maďarsko-slovenského folmu Mirage uvedú vo svetovej premiére na festivale v Toronte

NETKY.SK • 13 August 2014, 15:22 • 2 min
Snímku Maďarsko-slovenského folmu Mirage uvedú vo svetovej premiére na festivale v Toronte

BRATISLAVA - Maďarsko-slovenskú snímku Mirage uvedú vo svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

slovakia

left justify in out

Podujatie sa bude konať od 4. do 14. septembra. Dielo maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu, ktoré koprodukoval slovenský režisér a scenárista Mátyás Prikler, uvedú v sekcii prinášajúcej výber zo svetovej kinematografie s názvom Contemporary World Cinema.

 

V snímke, ktorú nakrúcali v Maďarsku a na Slovensku, si zahral Isaach de Bankolé, ale aj slovenskí herci Attila Mokos či Adam Mihál. "Filmy režiséra Szabolcsa Hajdu sú výnimočné. Realizácia bola náročná, ale pre celý slovenský štáb bolo obrovskou skúsenosťou pracovať s tímom tvorcov a hercov z rôznych krajín. Som veľmi rád, že vo filme, ktorý uvidí medzinárodné publikum na jednom z najlepších svetových festivalov, účinkuje až osem hercov zo Slovenska. Som zvedavý na reakcie divákov na Slovensku," vyjadril sa Prikler, ktorý nakrútil snímku Ďakujem, dobre (2013). 

 

"Na náš film Mirage sme získali prvé reálne financie od slovenského Audiovizuálneho fondu v roku 2012 vďaka koprodukcii so slovenskou spoločnosťou MPhilms Mátyása Priklera. Ak by sa tak nestalo, možno by náš film ani nevznikol. Preto sa veľmi tešíme tejto spolupráci," povedal režisér Szabolcs Hajdu. 

 

Snímka Mirage by sa mala k slovenským divákom a diváčkam dostať na prelome rokov 2014 a 2015. Zobrazuje príbeh afrického futbalistu Francisa, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou a ukryje sa na farme ďaleko od civilizácie, v srdci maďarskej pusty. Veľmi skoro však zistí, že farma je v skutočnosti miestom moderného otrokárstva. Začína sa najväčší zápas v jeho živote, v ktorom sa nehrá len o slobodu, ale o prežitie. Podľa tvorcov je film "moderným westernom, ktorý vypovedá o rasizme, rovnoprávnosti, moci a slobode".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies