Snímka so Schwarzeneggrom je víťazom súťaže z leta v USA

NETKY.SK • 26 November 2016, 16:57 • 2 min
Snímka so Schwarzeneggrom je víťazom súťaže z leta v USA

BRATISLAVA - Deň vďakyvzdania je podľa amerického veľvyslanca na Slovensku Adama Sterlinga jeden z najdôležitejších amerických sviatkov a pre neho je to najobľúbenejší sviatok.

slovakia

left justify in out

„V Deň vďakyvzdania slávime štedrosť, ktorú preukázali Indiáni prvým imigrantom. Každoročne si tak pripomíname našu spoločnú ľudskosť a zodpovednosť starať sa jeden o druhého," povedal veľvyslanec mladým študentom, ktorých pozval k sebe na tradičnú večeru s morkou či tekvicovým koláčom. Na túto oslavu pozvali univerzitných študentov, ktorí sa zapojili do programu Summer Work and Travel a do fotografickej súťaže. V súťaži o najlepšiu fotografiu vyhral Peter Kozač, ktorý sa odfotil s Arnoldom Schwarzeneggrom. „Symbolické je, že pôvodom Európanovi Arnoldovi sa podaril naplniť americký sen vďaka silnému odhodlaniu a tvrdej práci," dodal Sterling.


Ako veľvyslanec uviedol pre médiá, Deň vďakyvzdania je jeho najobľúbenejší sviatok. „Je to sviatok, ktorý oslavujú všetci Američania bez ohľadu na ich náboženstvo či pôvod. Každý má niečo, za čo môže byť vďačný. Ja som, ako vždy, vďačný za moju úžasnú rodinu, úžasné zdravé deti a takisto za to, že môžem vykonávať túto skvelú prácu na Slovensku," povedal s tým, že zvykom v ich rodine je pozývať k sebe priateľov či známych, aby tento deň oslávili spoločne. Prezradil, že tento týždeň mal na pláne tri večere ku Dňu vďakyvzdania, ktorý Američania oslavujú štvrtý štvrtok v novembri. Symbolom tohto sviatku je pečená morka, na stole väčšinou nechýba ani pečivo, zemiaková kaša, dusené fazuľky, sladké zemiaky, brusnicová omáčka či tekvicový koláč. „Toto je najväčšia morka, akú som videl mimo Spojených štátov. Slovenskí farmári ju skutočne dobre chovali,“ povedal Sterling počas slávnostného krájania morky.


Pokiaľ ide o samotný program Work and Travel, Sterling ocenil, že vycestovať do USA je dobré nielen pre slovenských študentov, ale aj pre samotných Američanov, ktorí tak môžu spoznať Slovákov. „Každé leto približne tritisíc vysokoškolákov ide do USA, pričom majú možnosť cestovať a spoznávať USA, zarobia si pritom aj nejaké peniaze, spoznávajú Američanov a pre mnohých Američanov je to jediná šanca, ako môžu spoznať ľudí zo Slovenska," povedal Sterling.


Americká ambasáda počas tohto programu vyzvala študentov, aby poslali fotky zo svojich ciest. Následne najlepšie z nich publikovali na sociálnej sieti, kde používatelia hlasovali za svoju najobľúbenejšiu. Súťaž vyhral Peter Kozač, ktorému sa podarilo odfotiť s kulturistom, hercom a bývalým guvernérom štátu Kalifornia Arnoldom Schwarzeneggrom. „Stretnutie trvalo asi minútu a pol, prišiel som za ním vystresovaný, opýtal som sa ho, či sa s ním môžem odfotiť. On mi na to povedal, nech ho nechám s manželkou donakupovať, potom sme sa odfotili a poďakoval som mu," opísal stretnutie so Schwarzeneggrom s tým, že od stresu si ani nepozrel, či fotka nie je rozmazaná. Leto strávil s štáte Idaho. Do Ameriky sa dostal vďaka sestre, ktorá tam išla. „Prišiel som domov, stretol som maminu a ona mi povedala, že sestra akurát ide podpísať zmluvu, že ide do Ameriky. Mal som asi pol hodinu na rozmyslenie, či vlastne chcem ísť, bol to posledný deň, kedy sa to dalo podpísať zmluvu," dodal tohtoročný víťaz.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies