Snímka o lesbách na dôchodku otvorila Filmový festival inakosti

NETKY.SK • 25 Október 2012, 07:25 • 2 min
Snímka o lesbách na dôchodku otvorila Filmový festival inakosti

Snímka o lesbách na dôchodku otvorila Filmový festival inakosti - Kultúra Projekciou kanadsko-americkej dramédie Prietrž mračien (2011) v bratislavskom kine Lumiere v stredu večer odštartoval šiesty ročník Filmového festivalu inakosti (FFi). Na rozdiel od

slovakia

left justify in out

img

Projekciou kanadsko-americkej dramédie Prietrž mračien (2011) v bratislavskom kine Lumiere v stredu večer odštartoval šiesty ročník Filmového festivalu inakosti (FFi). Na rozdiel od otváracích diel predchádzajúcich ročníkov sa v tomto prípade diváci oveľa viac nasmiali, čo už pred premietaním avizovala riaditeľka podujatia Zita Hosszúová. Prietrž mračien rozpráva príbeh o Dotty a Stelle, ktoré už 31 rokov žijú na pobreží v Maine, no na sklonku života sa rozhodnú vziať. Vydajú sa tak na cestu do Kanady, na ktorej radostné chvíle striedajú obavy, či sa Stella dokáže o Dotty postarať. Režisérom a scenáristom road movie je Thom Fitzgerald, v hlavných úlohách sa predstavili Olympia Dukakis a Kristin Booth.
   "To, že vás tu vidím, je dobré znamenie, lebo to znamená, že sa nám festival opäť podarilo zorganizovať," povedal na začiatku série príhovorov za organizátorov Roman Samotný. Následne poďakoval ľuďom i organizáciám, ktoré podujatie podporili, pričom nevynechal ani zástupcov zo Švajčiarska, Holandska, Francúzska, Dánska a Švédska. K slovu sa dostal i veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku Christian Fotsch. "Život gejov a lesieb je farebný a som rád, že si budeme môcť pozrieť jeden z aspektov tejto komunity a tým sú filmy," uviedol Fotsch, ktorý prišiel na slávnostné otvorenie festivalu s partnerom, s ktorým žije už 11 rokov. 
   Prehliadku teplej kinematografie podporujú patróni festivalu Zuzana Kronerová aRichard Stanke. Záštitu nad festivalom prevzal primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik aminister zahraničných vecí aeurópskych záležitostí Miroslav Lajčák. Keďže sa minister pre služobnú cestu na otvorení festivalu nemohol zúčastniť, Martin Macko z Iniciatívy Inakosť v jeho neprítomnosti prečítal príhovor. Lajčák v ňom zdôraznil, že sa súčasnej vláde pred pár týždňami podarilo zriadiť výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb (LGBTI) v Rade vlády pre ľudské práva. "Zaužívané stereotypy nesmú byť prekážkou pri dodržiavaní ľudských práv, ktoré prináležia všetkým," citoval Macko Lajčákove slová. 
   Šiesty ročník Filmového festivalu inakosti sa bude konať od 25. do 28. októbra v spomenutom kine Lumiere. Už tradične prinesie témy, ktoré sa zaoberajú LGBTI menšinou a to v sekciách Queer Age, Nové storočie, Teplé Slovensko, Zlatý fond a Iné videnie. Organizátori pripravili aj viacero sprievodných podujatí. Súčasťou sprievodného programu je Noc Filmového festivalu inakosti, ktorá sa uskutoční vsobotu 27. októbra vKC Dunaj. Odštartuje o18:00 diskusiou shistorikom Janom Seidlom oemancipácii homosexuálov v moderných českých dejinách, neskôr ju vystriedajú filmové projekcie aopolnoci začnú hrať dídžeji na queer párty Tepláreň. Počas festivalu sú pripravené aj workshopy osexe. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona