Snímka Deti získala na MFF v Pekingu tri ceny

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 11:03 • 2 min
Snímka Deti získala na MFF v Pekingu tri ceny

BRATISLAVA - Snímka slovenského režiséra Jaroslava Vojteka Deti (2014) získala na piatom ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Pekingu tri ceny. Juhokórejský filmár Kim Ki-duk odovzdal Éve Bandor trofej pre Najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Dráma získala ocenenia aj za najlepší scenár, ktorý napísal Marek Leščák a tiež za najlepšiu kameru. O tú sa postaral Tomáš Stanek.

slovakia

left justify in out

"Na svete je veľa festivalov a veľa cien. To, čo najviac zaváži, je, kto o cenách rozhoduje. A keď v porote sedí Luc Besson, Kim Ki-duk a ďalší oceňovaní tvorcovia, tak to váhu má. Aj keď nerobíme filmy kvôli cenám, ale potešilo nás to," uviedol režisér a producent Mátyás Prikler.
Do oficiálneho výberu 15 súťažných filmov vybral drámu Deti Marco Müller, bývalý riaditeľ festivalov v Benátkach, Locarne či Rotterdame. Súťažná zostava vzišla z takmer 1000 prihlásených snímok z 90 krajín. Do Pekingu vycestovala okrem Vojteka, Bandor, Priklera a Staneka aj vedúca produkcie Martina Agricolová.

 


Deti mali na festivale zároveň medzinárodnú premiéru. Snímka, ktorú uviedli v slovenských kinách vlani na jeseň, autenticky zobrazuje v štyroch príbehoch pokrivené rodinné vzťahy. "Našou ambíciou bolo prerozprávať príbehy s autentickou silou a emocionálnou naliehavosťou tak, aby spoločne vytvorili celok, ktorý prinúti diváka premýšľať o tom, ako by asi on reagoval v situáciách, ktoré sú pre hrdinov jednotlivých príbehov neriešiteľné," povedal Marek Leščák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies