Sneženie v kombinácii so silným vetrom komplikuje dopravu

NETKY.SK • 29 December 2014, 16:24 • 2 min
Sneženie v kombinácii so silným vetrom komplikuje dopravu

BELEHRAD - Sneženie v kombinácii so silným nárazovým vetrom komplikuje dnes dopravu i v Srbsku.

slovakia

left justify in out

Na cestách panuje v značnej časti balkánskej krajiny akútne nebezpečenstvo tvorenia snehových jazykov a závejov. Prognóza meteorológov dáva tušiť, že do konca týždňa nemožno v Srbsku rátať s odmäkom - teploty zostanú pod bodom mrazu. Kým v priebehu dňa by sa ortuť teplomerov mala do piatka pohybovať v rozmedzí od desiatich do štyroch stupňov pod bodom mrazu, v noci môže klesnúť až na mínus 20 stupňov Celzia.
     

Dnešnú rekordnú hodnotu mínus 14 stupňov Celzia hlásili ráno z pohoria Kopaonik, ležiaceho na hraniciach centrálneho Srbska a Kosova. Lyžiarska sezóna je tu medzičasom v plnom prúde, aktuálne sneženie tu umožní vyznávačom zjazdového lyžovania naplno využiť miestne terény. Hotely v okolí sú prakticky plné, v lokalite budú príchod nového roka oslavovať početní domáci, ale aj zahraniční hostia.
     

Srbské úrady opakovane upozorňujú, že použitie zimných pneumatík na všetkých štyroch kolesách motorových vozidiel je povinné, a to isté platí aj o snehových reťaziach v prípad ciest mimo obcí. Súčasne vodičom odporúčajú, aby sa na cesty vydali iba v nevyhnutných prípadoch, a dodávajú, že z bezpečnostných dôvodov môže dôjsť aj k uzavretiu niektorých komunikácií.
     

Prístupové cesty k srbsko-maďarskej štátnej hranici sú zjazdné a permanentne čistené, hraničné priechody sú otvorené.
     

Mrazivých 18 stupňov pod nulou namerali dnes ráno aj v pohorí Bjelašnica pri bosnianskom Sarajeve, tamojší meteorológovia avizujú, že počas silvestrovskej noci tu môže byť teplota ešte o čosi nižšia.
     

V Čiernej Hore dnes môže vykuknúť spoza mrakov aj slnko, v krajine, ktorú v nedeľu zasiahlo intenzívne sneženie, však budú aj naďalej registrovať silný nárazový vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies