Snemovňa v USA odhlasovala rozpočet zahŕňajúci výdavky na stavbu múru na hraniciach s Mexikom

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 06:12 • 2 min
Snemovňa v USA odhlasovala rozpočet zahŕňajúci výdavky na stavbu múru na hraniciach s Mexikom

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu odhlasovala vo štvrtok armádny rozpočet na fiškálny rok 2018 vo výške 788 miliárd dolárov (674,62 miliárd eur), ktorého súčasťou je aj 1,6 miliardy dolárov (1,37 miliardy eur) vyhradených na výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

slovakia

left justify in out

Oproti predošlému roku ide navýšenie vojenských výdavkov o dovedna 68 miliárd dolárov. Tento výrazne navýšený rozpočet ohlasovali kongresmani pomerom hlasov 235 ku 192.

 

Schválenie armádneho rozpočtu je víťazstvom pre prezidenta Donalda Trumpa a jeho republikánskych spojencov v Snemovni reprezentantov. Rozpočet však teraz musí ešte odobriť Senát, v ktorom sa pravdepodobne stretne s väčším odporom zo strany demokratov.

 

Súčasťou rozpočtu sú aj výdaje na zvýšenie pripravenosti americkej armády, ale tiež na viaceré programy pre vojenských veteránov. Hlasovanie o stavbe múru na mexických hraniciach bolo do rozpočtu pre Pentagón zahrnuté na poslednú chvíľu. Republikáni sa tak zrejme chceli poistiť pred negatívnym názorom mnohých odporcov múra v snemovni, ktorí však svojim hlasovaním nechceli "potopiť" armádny rozpočet.

 

Trump výstavbu múru na americko-mexických hraniciach prisľúbil ešte počas svojej vlaňajšej predvolebnej kampane. Múr má podľa neho slúžiť na zamedzenie ilegálnej imigrácii a pašovaniu drog do USA. Americký prezident zároveň trvá na tom, aby náklady na jeho stavbu znášalo Mexiko, čo však tamojšia vláda jasne odmietla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies