Snemovňa reprezentantov zrušila Obamacare, Trump oslavuje!

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 06:45 • 2 min
Snemovňa reprezentantov zrušila Obamacare, Trump oslavuje!

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov Spojených štátov schválila dnes pomerom hlasov 217:213 návrh zákona o reforme zdravotníctva. Legislatívny návrh, ktorý podporuje prezident USA Donald Trump, počíta so zrušením hlavných častí programu známeho ako Obamacare a ich nahradením republikánskym plánom zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Ide dosiaľ o Trumpove najväčšie legislatívne víťazstvo, hoci návrh čaká ešte schvaľovanie v Senáte. Za návrh nehlasovali žiadni demokrati, konštatuje agentúra Reuters. Zrušenie programu bývalého prezidenta Baracka Obamu bolo jedným z hlavných prísľubov Trumpovej predvolebnej kampane a cieľom sedemročného úsilia republikánov.

 

Hoci návrh prešiel v Snemovni reprezentantov, v Senáte bude mať podľa Reuters problém s podporou. Republikánsky legislatívny návrh, oficiálne nazvaný Americký zákon o zdravotnej starostlivosti (AHCA), je zameraný na zrušenie väčšiny daní spojených s Obamacare vrátane pokuty za nezakúpenie si zdravotného poistenia.

 

Program Obamacare, teda Zákon o ochrane pacientov a dostupnej starostlivosti z roku 2010, mal dosah na zhruba 20 miliónov Američanov. Hoci bol program spočiatku značne kritizovaný, v poslednom čase si získal podporu obyvateľov. Republikáni ho však dlhodobo atakujú, tvrdiac, že výrazne zvyšuje náklady na zdravotnú starostlivosť.

 

Americký prezident Donald Trump oslávil schválenie návrhu zákona o reforme zdravotníctva v Snemovni reprezentantov USA a vyjadril presvedčenie, že zákon hladko prejde aj Senátom.

Trump obklopený republikánskymi poslancami v záhrade Bieleho domu povedal, že zákon Baracka Obamu o zdravotnej starostlivosti bol "katastrofou" a naopak ten presadzovaný republikánmi prezentoval ako "veľký plán".

 

Debata o tomto zákone podľa amerického prezidenta už teraz zjednotila Republikánsku stranu. Trump si podľa agentúry AP zmenil svoj štvrtkový program, aby mohol sledovať dianie v Snemovni reprezentantov. V súvislosti so svojimi ďalšími plánmi povedal, že teraz sa bude oslavovať a potom sa pôjde do Senátu, kde je dobrá atmosféra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies