Snemovňa reprezentantov schválila zákon umožňujúci Mattisovi viesť Pentagón

NETKY.SK • 14 Január 2017, 08:33 • 2 min
Snemovňa reprezentantov schválila zákon umožňujúci Mattisovi viesť Pentagón

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov dnes schválila zákon umožňujúci generálovi námornej pechoty vo výslužbe Jamesovi Mattisovi šéfovať ministerstvu obrany USA.

slovakia

left justify in out

Analogický zákon vo štvrtok schválil aj republikánmi ovládaný Senát

 

Hlasovanie v Senáte sa uskutočnilo iba niekoľko hodín po tom, ako návrh prijal i senátny výbor pre ozbrojené sily. Toto opatrenie predstavuje výnimku zo zákona z roku 1947, ktorý vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany bývalým príslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov. Mattis odišiel z armády v roku 2013.

 

Zákon teraz poputuje na podpísanie k odchádzajúcemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi. Biely dom už dnes medzičasom vyhlásil, že Obama zákon podpíše, ak ho obe komory Kongresu schvália do skončenia funkčného obdobia odstupujúceho prezidenta. K výmene na prezidentskom poste dôjde v USA 20. januára, keď Obamu vystrieda republikán Donald Trump.

 

Mattis považuje Rusko za jednu z najvážnejších hrozieb pre Spojené štáty. Tie musia byť podľa neho pripravené tejto hrozbe v prípade nutnosti čeliť. Generál napriek tomu podporil snahu novozvoleného prezidenta Trumpa spolupracovať s Moskvou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies