Snemovňa napokon schválila trestné stíhanie Trumpovho spojenca

NETKY.SK • 15 December 2021, 07:17 • 2 min
Snemovňa napokon schválila trestné stíhanie Trumpovho spojenca

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila v noci, že bývalý šéf kancelárie Bieleho domu a spolupracovník exprezidenta Donalda Trumpa, Mark Meadows, by mal byť trestne stíhaný za pohŕdanie Kongresom.

slovakia

left justify in out

Pretože sa odmietol dostaviť pred osobitný výbor Snemovne reprezentantov na vyšetrovanie januárového útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone.

 

img

 

Členovia Snemovne reprezentantov schválili toto odporúčanie v pomere hlasov 222 ku 208. S demokratmi, ktorí majú v Snemovni väčšinu, hlasovali aj dvaja členovia Republikánskej strany. Od 30. rokov 19. storočia Snemovňa prvýkrát odsúhlasila, aby bol jej bývalý člen stíhaný za pohŕdanie Kongresom.

 

Americkí zákonodarcovia, z deväťčlenného výboru vyšetrujúceho januárový útok na Kapitol, sa už v pondelok jednomyseľne zhodli, že by Meadows mal v súvislosti s pohŕdaním Kongresom čeliť trestnému stíhaniu. Prípadom sa teraz bude zaoberať ministerstvo spravodlivosti, ktoré by ho malo postúpiť súdnej porote.

 

Meadows dal jasne najavo, že nemá v úmysle poskytnúť svoje svedectvo výboru pre vyšetrovanie udalostí zo 6. januára a minulý týždeň sa už druhýkrát nedostavil vypovedať. Meadowsov právny zástupca totiž oznámil, že jeho klient už nebude spolupracovať.

 

Snemovňa reprezentantov začiatkom júla schválila vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone. Jeho cieľom je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa na nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu.

 

img

 

Násilný dav Trumpových stúpencov sa 6. januára dokázal dostať cez policajtov a vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Joe Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole bolo zadržaných takmer 700 ľudí.

 

Súvisiaci článok: Objavil sa návrh na obžalobu Trumpovho spojenca z pohŕdania Kongresom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies