Snemovňa českého parlamentu opäť schválila novelu pandemického zákona

NETKY.SK • 18 Február 2022, 14:30 • 2 min
Snemovňa českého parlamentu opäť schválila novelu pandemického zákona

PRAHA – Opätovne schválili novelu pandemického zákona, ktorú minulý týždeň odmietol Senát. TASR o tom informuje na základe správ kanála ČT24.

slovakia

left justify in out

Za novelu hlasovalo 104 zo 187 prítomných poslancov, proti ich bolo 82 a jeden sa zdržal. Za hlasovali všetci prítomní poslanci. Opozičné strany ANO a SPD zákon nepodporili. Na prehlasovanie veta Senátu bolo potrebných najmenej 101 hlasov, pričom vládna koalícia má v snemovni 108 poslancov. Novelu teraz dostane na podpis prezident Miloš Zeman.

 

img

 

Schváleniu zákona v snemovni podľa servera Novinky.cz predchádzala 37-hodinová debata, ktorú spôsobili obštrukcie SPD. Jej predseda Tomio Okamura napríklad rečnil až šesť hodín. Okrem iného sa sťažoval na to, že minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) sa vyhráža núdzovým stavom v prípade, že by pandemický zákon neprešiel. Koalícia následne Okamurovi vzala slovo, čo opozícia označila za nezákonné. „Pandemický zákon nikomu nespôsobuje žiadne príkoria, v žiadnom prípade neobmedzuje občanov,“ povedal Válek s tým, že ide iba o poistku v prípade, že by sa objavila nebezpečná mutácia koronavírusu, napísal server iDNES.cz.

 

 

Novela pandemického zákona rozširuje možnosti vydávania opatrení proti šíreniu koronavírusu. Zároveň sa predlžuje jeho platnosť z konca februára do konca novembra. Úradom dáva právomoc nariadiť testovanie na covid prakticky u všetkých skupín ľudí vrátane predškolákov. Taktiež umožňuje obmedzenia počtu návštevníkov na podujatiach, skracovanie otváracích hodín prevádzok či ukladanie povinnosti nosiť respirátor.

 

Možno vás zaujme: Kohézna politika EÚ musí pokračovať aj v budúcnosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies