Snem Slovenskej akadémie vied odsúhlasil na post svojho predsedu Pavla Šajgalíka

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 16:04 • 2 min
Snem Slovenskej akadémie vied odsúhlasil na post svojho predsedu Pavla Šajgalíka

BRATISLAVA - Predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) by sa mal opätovne stať Pavol Šajgalík. Rozhodli o tom dnes členovia Snemu SAV. Návrh na vymenovanie musia teraz doručiť ministrovi školstva, ten ho následne posunie prezidentovi SR, ktorý staronového predsedu SAV vymenuje.

slovakia

left justify in out

Kandidáta na predsedu akadémie volil Snem SAV v tajnom hlasovaní. Šajgalík získal 77,1 percenta hlasov. Snem SAV má 62 členov. Podľa predsedníčky Snemu SAV Kataríny Gmucovej ide o jednoznačnú voľbu.

 

„Je to dosť veľká dôvera. Niektorí kandidáti aj na členstvo v predsedníctve prechádzajú tak nad tých 50 percent,“ uviedla Gmucová. Predseda je volený na štyri roky. Nové funkčné obdobie Šajgalíkovi začne v júni.

 

Šajgalík išiel do volieb s heslom, že SAV je špičková vedecká inštitúcia. „Moja ambícia je toto heslo naplniť. Špičková vedecká inštitúcia v mojom ponímaní znamená, aby sme boli viditeľní minimálne v európskom výskumnom priestore, aby sme sa dostali na úroveň takých krajín, ako je Rakúsko, povedzme Česká republika a približovať sa ku krajinám, ako je Nemecko a iné vyspelé krajiny sveta,“ dodal. Členovia snemu sa podľa Šajgalíka zaujímali najmä o víziu inštitúcie, či o to, čo sa bude diať po akreditácii ústavov SAV.

 

Pavol Šajgalík zastáva post predsedu SAV od januára 2015, keď nahradil Jaromíra Pastoreka. Toho delegáti snemu 18. decembra 2014 na mimoriadnom rokovaní navrhli odvolať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona