Snem KDH skončil, Hlina s návrhmi nepochodil

NETKY.SK • 24 September 2016, 17:00 • 2 min
Snem KDH skončil, Hlina s návrhmi nepochodil

BRATISLAVA - Predseda KDH Alojz Hlina spolu s predsedníctvom hnutia dnes na sneme nepresadil úpravu programových cieľov a zásad KDH a ani zmenu stanov. Nepochodil ani s návrhom, aby zmena stanov bola odsúhlasená dvojtretinovou väčšinou prítomných delegátov na sneme a nie pozvaných.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Hlina dnes na tlačovej besede, KDH sa mení. Dôkazom toho je aj to, že mal prejav pod heslom Žiadne nové dane. „Proces zmeny bude trvať dlho a bude náročný. Z 300 za zmenu hlasovalo 244. Chýbalo máličko. KDH sa mení. Bude moderná konzervatívna strana,“ vyhlásil. Hlina tvrdí, že niekomu stanovy v pôvodnom stave vyhovovali a preto sa postavili proti ich zmene.


Stanovy nie sú podľa členky predsedníctva Evy Grey Písmo sväté, ale majú pomáhať pri práci. „Bude to trošku ťažšie, ale nič sa nemení,“ uviedla s tým, že nepriechodnosť zmien nie je fatálna. Podľa podpredsedu hnutia Milana Majerského to, že zmena neprešla, nie je koniec sveta.


Hlina kritizoval tých, ktorý sa po neúspešných parlamentných voľbách, nedokázali zamestnať. Uviedol, že niektorí bývalí poslanci za KDH po strate mandátu, sú práce neschopní.


Hlina s predsedníctvom nenašli na mimoriadnom sneme dostatočnú podporu pre úpravu programových cieľov a zásad KDH. Zmeny nepodporila potrebná dvojtretinová väčšina pozvaných delegátov. Predsedníctvo navrhovalo, aby v programových cieľoch a zásadách bolo všade okrem slovného spojenia „kresťanskí demokrati“ zakomponované aj slovo „konzervatívci“.

 

KDH vychádza podľa neprijatého návrhu z európskej kresťanskej kultúry. Hnutie sa malo usilovať o uplatnenie kresťanských a konzervatívnych hodnôt v politickom živote. KDH sa zaväzovalo, že bude naďalej chrániť život a dôstojnosť každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. „ My, kresťanskí demokrati, my konzervatívci, budeme chrániť kresťanstvo ako náboženstvo lásky k blížnemu, ako mierumilovné náboženstvo,“ uvádza sa v dokumente, ktorý delegáti neschválili.


Delegáti odmietli aj zmenu stanov. Podstatou bolo posilnenie kompetencií predsedníctva a predsedu KDH. Padol aj návrh, aby snem dnes rozhodoval o jedinej zmene stanov a to, že na schválenie zmeny stanov nie je potrebná dvojtretinová väčšina pozvaných delegátov, ale prítomných. Ani tento návrh neprešiel.


Niektorí bývalí funkcionári KDH pred snemom hnutia deklarovali, že ak prejde zmena stanov, z KDH odídu. Hlina dnes povedal, že ich vyhadzovať nebude. „Mrzí ma, že sú medzi nami ľudia, ktorí budú škodiť,“ povedal s tým, že on by si nevedel predstaviť, aby bol členom tam, kde sa cíti zle. Hlina verí, že v KDH bude fungovať „chémia“. „Dnes to nebolo zlé. Niečo nám chýbalo. Ale nie je všetkým dňom koniec,“ uviedol. Podľa predsedu hnutia KDH potrebuje nasať nových ľudí, ale niekde je proti tomu odpor. Ďalší snem bude podľa neho vtedy, keď sa dohodnú.

 

Po sneme bude zasadať Rada KDH.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona