Snehulienka triumfovala na udeľovaní filmových cien Goya

NETKY.SK • 18 Február 2013, 08:17 • 2 min
Snehulienka triumfovala na udeľovaní filmových cien Goya

Snehulienka triumfovala na udeľovaní filmových cien Goya - Kultúra Dráma Blancanieves (Snehulienka) režiséra Pabla Bergera dominovala v nedeľu večer na udeľovaní španielskych filmových cien Goya. Čiernobiely nemý filmu zvíťazil v celkom desiatich kategóri

slovakia

left justify in out

Dráma Blancanieves (Snehulienka) režiséra Pabla Bergera dominovala v nedeľu večer na udeľovaní španielskych filmových cien Goya. Čiernobiely nemý filmu zvíťazil v celkom desiatich kategóriách, okrem iného získal cenu za najlepší film, najlepší pôvodný scenár a najlepšiu herečku. V režisérskej kategórii paradoxne neuspel, informovala agentúra APA.

Berger preniesol príbeh bratov Grimmovcov o Snehulienke do Španielska v prvej štvrtine 20. storočia. Snehulienkou je v jeho filme malá Carmen, ktorá sa narodí kedysi slávnemu matadorovi, no jej matka po pôrode zomrie. Na jeho paralyzovaného otca sa "nalepí" zlovestná zdravotná sestra Encarna, ktorá sa stane jeho novou manželkou. Carmen vychováva jej babka, no po jej smrti sa musí vrátiť k otcovi a macoche, ktorá ju najprv odsúdi na život v pivnici a potom aj na smrť. Dievča však prežije, hoci stratí pamäť, a v divočine ju zachráni skupina trpaslíkov, zhodou okolností tiež zápasníkov s býkmi. Carmen sa pod menom Snehulienka sama stane známou toreadorkou preslávi, no zákerná macocha ešte nepovedala posledné slovo.

Hoci mnohí vyčítajú Bergerovi inšpiráciu vlaňajším oscarovým nemým filmom The Artist, Španiel začal pracovať na Snehulienke už pred ôsmimi rokmi.

Maribel Verdú sa vďaka presvedčivému stvárneniu zlej macochy presadila v kategórii najlepšia herečka proti Naomi Wattsovej, Aide Folchovej a Penélope Cruzovej. Medzi mužmi zvíťazil španielsky veterán José Sacristán za výkon v dráme El Muerta y ser Feliz.

Cenu za najlepšiu réžiu získal prekvapujúco nováčik Juan Antonio Bayona, ktorý nakrútil katastrofický film Nič nás nerozdelí s Naomi Wattsovou a Ewanom McGregorom v hlavných úlohách. Film rozpráva skutočný príbeh španielskej rodiny, ktorá v roku 2004 zažila v Thajsku ničivé cunami, a v minulom roku zaznamenal rekordný zisk v dejinách španielskej kinematografie. Bayona sa presadil aj voči jednému z najslávnejších španielskych filmárov Fernandovi Truebovi.

Najlepším dokumentárnym filmom sa stal Hijos de las nubes, v ktorom hrá aj Javier Bardem. Ocenenie za najlepší iberoamerický film získala španielsko-kubánska hororová komédia Juan of the Dead. Najlepším európskym filmom v inom ako španielskom jazyku sa stala francúzska komédia Nedotknuteľní.

Na slávnostnom odovzdávaní cien Goya zaznela z úst hercov a zástupcov španielskej filmovej akadémie aj kritika škrtov v štátnom rozpočte a zvýšenie DPH v oblasti kultúry.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona