Snehová pokrývka sa stabilizuje, na horách je však stále lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 11:44 • 2 min
Snehová pokrývka sa stabilizuje, na horách je však stále lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách je aj dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Malej Fatre je miernejší druhý stupeň a vo Veľkej Fatre je riziko uvoľnenia lavín malé, prvý stupeň.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

I keď nový sneh z poslednej periódy sneženia sadá a snehová pokrývka sa pomaly stabilizuje, v najvyšších polohách ešte nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. "Množstvo snehu je pravidelne prefúkavané na svahy s južnou orientáciou a vetrom vytvorené dosky, vankúše a vrstvy suchého snehu sú len mierne spevnené. Ich odtrhnutie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Obzvlášť opatrný treba byť pod skalnými stenami a pri prudkom zmene sklonu," upozornil.

 

Dnes k nám bude prúdiť chladný morský vzduch od severozápadu. Ráno na horách bolo zamračené, hmlisto s občasným slabým snežením. Mierne sa ochladilo s rannými teplotami od mínus 12 do plus jedného stupňa Celzia. Na hrebeňoch prevládal silný severozápadný vietor do desať, v nárazoch do 25 metrov za sekundu. "V priebehu dňa bude premenlivá oblačnosť so snehovými prehánkami, na severných návetriach aj výdatnejšie zrážky," dodal lavínový špecialista.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies