Snehová pokrývka sa stabilizovala, na horách je však naďalej lavínová hrozba

NETKY.SK • 26 Január 2017, 09:12 • 2 min
Snehová pokrývka sa stabilizovala, na horách je však naďalej lavínová hrozba

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Snehová pokrývka na horách sa vďaka slnečnému počasiu bez zrážok z uplynulých dní stabilizovala.

slovakia

left justify in out

Vo vysokohorskom prostredí Západných a Vysokých Tatier však naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Fatrách je ešte miernejší prvý stupeň.

 

Ako TASR informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, na tienistých svahoch vo vnútri snehovej pokrývky sa vytvorili menej stabilné hranatozrnné vrstvy snehu, ktoré môžu fungovať ako kritická vrstva pri malých lokálnych doskových lavínach, najmä však na severných, severovýchodných a východných orientáciách.

 

Ráno bolo na horách jasno s viditeľnosťou až do 90 kilometrov, fúkal mierny vietor. V podhorí bolo zamračené až hmlisto s miernym vetrom. Na horách prevláda stabilné počasie, teplota dosahuje ráno v dolinách mínus 15 stupňov Celzia a na vrcholoch hôr mínus sedem stupňov. Výška snehovej pokrývky je v Nízkych Tatrách a Fatrách podpriemerná.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona