Snehová pokrývka na horách je nestabilná, rastie nebezpečenstvo lavín

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:22 • 2 min
Snehová pokrývka na horách je nestabilná, rastie nebezpečenstvo lavín

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Dlhodobo nízke teploty sú nepriaznivé pre stabilizáciu snehovej pokrývky; na mnohých miestach vietor vytvoril snehové dosky, ktorých stabilita je nízka.

slovakia

left justify in out

Posledná perióda sneženia nepriniesla mohutné zrážky, ale dosť silný vietor, ktorý prefúkal aj starý sneh na južné a juhovýchodné svahy. Na severných svahoch sa sneh uložil hlavne za terénnymi výbežkami. Vo všetkých pohoriach prevláda v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo.

 

Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sú dlhodobo nízke teploty nepriaznivé pre stabilizáciu snehovej pokrývky. „Preto je lavínová hrozba pri silnom vetre v priebehu dňa na záveterných stranách svahov stúpajúca,“ ozrejmil.

 

Na mnohých miestach vietor vytvoril snehové dosky, ktorých stabilita je nízka. „V týchto miestach je možné mechanicky uvoľniť lavínu, a to hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Šírenie napätia v snehovej pokrývke je preto v takýchto miestach veľmi zradné a nebezpečné,“ upozornil.

 

V pondelok ráno prevládalo na horách chladné polooblačné počasie s občasnými zrážkami. „Za poslednú periódu sneženia pripadlo päť centimetrov nového snehu,“ uviedol Buliak a dodal, že počasie posledného týždňa spôsobilo, že sneh si stále zachováva prachový charakter a nie je zviazaný s podkladovou tvrdou ľadovou vrstvou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies