Snehová búrka zasiahla Boston a Nové Anglicko: Hlásia dve obete

NETKY.SK • 28 Január 2015, 06:31 • 2 min
Snehová búrka zasiahla Boston a Nové Anglicko: Hlásia dve obete

BOSTON/NEW YORK - Silná snehová búrka zasiahla v utorok americké mesto Boston a okolitý región Nové Anglicko na severovýchode USA, kde približne 4,5 milióna obyvateľov zápasilo s 90-centimetrovou nádielkou snehu a s pobrežnými záplavami. Obyvateľov mesta New York však živel ušetril, hoci naň boli pripravení.

slovakia

left justify in out

Sneh má podľa predpovedí padať na východe Nového Anglicka až do dnešného skorého rána miestneho času a v Bostone má priniesť rekordné snehové zrážky. Na medzinárodnom letisku Logan v Bostone v štáte Massachusetts bolo v utorok večer napadaných 59,2 centimetra snehu, ale silný vietor ho na niektorých miestach navial oveľa viac.
      

"Niektoré záveje na niektorých miestach majú výšku 1,2 až 1,8 metra. Táto snehová búrka patrí na väčšine štátu k tým veľmi silným," vyhlásil guvernér Massachusetts, Charlie Baker, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.
      

Celoštátny zákaz cestovania mal byť podľa plánu zrušený o polnoci, ale obyvateľov Massachusetts vyzývali, aby radšej na cesty nevychádzali, ak to nie je nutné. Vlaky, autobusy a metro v oblasti Bostonu majú začať normálne fungovať už dnes, ale ráno sa ešte očakáva meškanie spojov. Ostrov dovolenkárov Nantucket postihli čiastočné výpadky elektriny a nemala ju väčšina domov a podnikov, informoval guvernér.
      

Pobrežie v strednej časti ostrova zaplavila ľadová voda, niektoré cesty museli zatvoriť a zrušená bola aj letecká a trajektová doprava. Stúpajúca hladina ohrozovala ďalšie nízko položené pobrežné mestá. Voda napríklad prerazila hrádzu v Marshfielde, 50 kilometrov južne od Bostonu, a poškodila tam 11 domov. Polícia nariadila evakuácia obyvateľstva.
     

Južnejšie štáty New York, New Jersey a Connecticut však unikli najhoršiemu vyčíňaniu búrky, napriek priam katastrofickým predpovediam meteorológov a predstaviteľov. Zákaz cestovania v týchto štátoch bol zrušený a newyorské metro začalo po desiatich hodinách odstávky znovu fungovať.
      

"Nebolo to také zlé, ako predpovedali, ale keď vám vietor a sneh šibú rovno do tváre, aj tak to nie je žiaden piknik," povedal obyvateľ mesta Milford v Connecticute, keď rozmetačom snehu čistil svoj pozemok.
      

Snehová búrka v regióne spôsobila, že celkovo zostalo bez elektriny približne 45.900 zákazníkov. V utorok bolo zrušených 4700 amerických letov. Kruté zimné počasie si vyžiadalo najmenej dva ľudské životy. Polícia v meste Trumbull v štáte Connecticut informovala, že 80-ročný muž skolaboval, keď odhadzoval sneh, a v utorok zomrel v miestnej nemocnici.
     

 

Polícia tiež oznámila, že v pondelok neskoro večer prišiel o život tínedžer, keď nabúral do stĺpu pouličnej lampy pri jazde na snežnom kolese (snowtubing) na predmestí New Yorku. Newyorčania sa rozchádzajú v názoroch na to, či guvernér štátu New York Andrew Cuomo a starosta New Yorku Bill de Blasio prehnali výstrahy pred snehovou víchricou. Cuomo totiž nariadil úplný zákaz jazdenia na všetkých cestách v južnej časti štátu, pričom metro bolo prvýkrát v histórii zatvorené kvôli snehu. Ľudia si navyše po ich varovaniach urobili zásoby potravín za stovky dolárov.
      

Niektorí obyvatelia mali pre oboch politikov pochopenie. "Je lepšie obyvateľov ochrániť, ako situáciu podceniť a potom to ľutovať," povedal Newyorčan. Varovania pred snehovou víchricou sú ešte stále platné v štáte Maine.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies